HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: 25 χρόνια κάθειρξη σε βουλευτή της αντιπολίτευσης για «κατασκοπεία»

Τουρκία: 25 χρόνια κάθειρξη σε βουλευτή της αντιπολίτευσης για «κατασκοπεία»

Του κόμματος CHP

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να «καθαρίσει» την Τουρκία από τους αντιφρονούντες συνεχίστηκε με την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Ενίς Μπερμπέρογλου.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP καταδικάστηκε με την κατηγορία της «κατασκοπείας», από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που εξέδωσε την απόφαση.

Διέταξε μάλιστα την άμεση κράτησή του, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου κρίθηκε ένοχος γιατί έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) ενώ μεταφέρουν όπλα στη Συρία.

Το βίντεο με ημερομηνία Ιανουάριος του 2014 γυρίστηκε στα σύνορα με τη Συρία. Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και φυσικά την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης.

Από την πλευρά του το CHP χαρακτήρισε τη φυλάκιση του βουλευτή του με κατηγορίες περί κατασκοπείας «απόπειρα εκφοβισμού» που στοχοθετεί τους αντιπάλους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν.

«Η φυλάκιση του βουλευτή μας είναι ένα πικρό παράδειγμα που δείχνει ότι η δικαστική εξουσία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP, Ενγκίν Αλτάι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση