HomeΕΛΛΑΔΑΠαράνομα τα πρόστιμα για τα οχήματα με πινακίδες δοκιμαστικής χρήσης

Παράνομα τα πρόστιμα για τα οχήματα με πινακίδες δοκιμαστικής χρήσης

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση του, προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κυκλοφορία οχημάτων με Δοκιμαστικές Πινακίδες (ΔΟΚ), όπου η λαθεμένη ερμηνεία οδηγεί σε παράνομα και εξοντωτικά πρόστιμα  και ζητά άμεσα λύση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κυκλοφορία οχημάτων με Δοκιμαστικές Πινακίδες (ΔΟΚ), που γίνεται σύμφωνα με την Α-18382/1905/8-8-2013 Υπουργική Απόφαση, είναι η λαθεμένη ερμηνεία της παραγράφου (1) στους αναγραφόμενους περιορισμούς και απαγορεύσεις στο φύλλο αδείας, η οποία (λαθεμένη ερμηνεία) οδηγεί σε παράνομα και εξοντωτικά πρόστιμα του άρθρου 88 του ΚΟΚ.

Η λαθεμένη και αυθαίρετη ερμηνεία αφορά ότι:

«Στο αυτοκίνητο που κινείται με πινακίδες ΔΟΚ πρέπει εκτός από τον κάτοχο να επιβαίνει και ένας ακόμη υποχρεωτικά καθ’ όλη τη διαδρομή».

Η παράγραφος 1 όμως στο φύλλο αδείας, ρητά αναφέρει ότι το όχημα για το οποίο χορηγήθηκε ΔΟΚ μπορεί να κυκλοφορεί μόνο αν οδηγείται ή επιβαίνει σε αυτό υποχρεωτικά ο κάτοχός του ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.

Επειδή, από κανένα νόμο ή κανονιστική πράξη ή ερμηνευτική, δεν προκύπτει ότι εκτός από τον κάτοχο, πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να επιβαίνουν και άλλα πρόσωπα, καθ’ όλη  τη διάρκεια της διαδρομής κυκλοφορίας ενός οχήματος με άδεια (ΔΟΚ).

Επειδή, η Δοκιμαστική Κυκλοφορία μπορεί να αφορά ΜΟΝΟ τον κάτοχο ή τον κάτοχο και το μηχανικό οχημάτων, ο οποίος θέλει να διαπιστώσει την μηχανολογική συμπεριφορά  του οχήματος στο δρόμο ή τον κάτοχο και τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος αφού διαπιστώσει σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι το όχημα δεν τον ενδιαφέρει, ζητά να κατέλθει χωρίς ο κάτοχος να έχει δικαίωμα να του το απαγορεύσει ή να βρει, εκεί στη μέση του δρόμου, άλλον αγοραστή για να «νομιμοποιήσει» κατά τα όργανα ελέγχου την κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδες ΔΟΚ και

Επειδή, οι Διευθύνσεις Μεταφορών διαπιστώνουν την λάθος ερμηνεία των ελεγκτικών οργάνων αλλά δεν έχουν την αρμοδιότητα να επιληφθούν.

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

1)         Υποδομών και Μεταφορών

Προτίθεστε να εκδώσετε διευκρινιστική και να μην προβαίνουν σε λαθεμένη ερμηνεία τα όργανα ελέγχου και κατ’ επέκταση σε παράνομα και υπέρογκα πρόστιμα;

2)         Εσωτερικών

Προτίθεστε να συνεργαστείτε με το Υπουργείο Υποδομών ώστε να μην δίνεται λαθεμένη ερμηνεία για το θέμα κυκλοφορίας οχημάτων με ΔΟΚ από τα όργανα ελέγχου ή άλλους και να μην επιβάλλονται παράνομα  πρόστιμα;

Διαφήμιση
Διαφήμιση