HomeHL-GreeceΦονικός σεισμός στη Λέσβο: Μια νεκρή, 15 τραυματίες και ένα χωριό-φάντασμα

Φονικός σεισμός στη Λέσβο: Μια νεκρή, 15 τραυματίες και ένα χωριό-φάντασμα

6,1 Ρίχτερ συγκλόνισαν το νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει έναν σεισμό όπως αυτός των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Δευτέρα το μεσημέρι το νησί, αποδείχθηκε η Λέσβος. Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο νότιο μέρος του νησιού με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και ακόμη 15 να τραυματιστούν.

Η άτυχη 43χρονη καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα και τα σωστικά συνεργεία δεν πρόλαβαν να την ανασύρουν εγκαίρως.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική: «Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα».

ΛΕΣΒΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η άτυχη 43χρονη βρέθηκε καθισμένη στην πολυθρόνα της, χωρίς να έχει προλάβει να κάνει βήμα, την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Την ίδια ώρα αρκετοί ακόμη κάτοικοι του ίδιου χωριού κινδύνευσαν να θαφτούν κάτω από τα συντρίμμια σπιτιών, καφενείων, σχολείων, και μόνο από τύχη και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της ΕΜΑΚ δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ζευγαριού που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από αρκετή ώρα και ενώ ήδη είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι δεν θα προλάβαιναν να τους βγάλουν εγκαίρως.

ΛΕΣΒΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΑ

Όπως έγινε γνωστό, οι 15 άνθρωποι που τραυματίσθηκαν ήταν ελαφρά και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στα κέντρα υγείας επέστρεψαν κοντά στις οικογένειές τους.

Η τρομακτική ένταση του σεισμού και η διάρκειά του είχε ως αποτέλεσμα και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Βρίσας με τις εικόνες από τα πεσμένα κτήρια να σοκάρουν. «Εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές» δήλωσε ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος του χωριού. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες. «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί».

ΛΕΣΒΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΑ

Παράλληλα, για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βρίσα υπήρχαν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τους κατοίκους να λένε πως «το μισό χωριό έχει πέσει».

Ζημιές υπέστη και το Πλωμάρι, κυρίως σε παλιά και μισογκρεμισμένα κτήρια, όμως δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που γλύτωσαν κατά τύχη να βρεθούν καταπλακωμένοι από μεγάλα κομμάτια τούβλων και τσιμέντου που ξεκολλούσαν από τοίχους και σκεπές. Ο αντιδήμαρχος, Μανώλης Αρμενάκας, γνωστοποίησε γρήγορα πως κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

lesvos4-1

Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, δόθηκε αμέσως προτεραιότητα στην βοήθεια των πληγέντων και την προστασία των κατοίκων υπό τον φόβο νέου μεγάλου σεισμού. Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκκενώθηκε η Βρίσα, καθώς η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μετέβη στη σεισμόπληκτη Βρίσα: «Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει».

https://www.youtube.com/watch?v=Uy4cpgjXtJE

Παράλληλα, στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Από σήμερα το πρωί οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν το «στρατηγείο» τους στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους όχι μόνο της Βρίσας και του Πλωμαρίου, αλλά ολόκληρης της Λέσβου, κυρίως όμως στα νότια του νησιού. Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τoυς για ασφάλεια, είτε προληπτικά είτε γιατί οι ζημιές που υπέστησαν δεν τους επέτρεπαν να πράξουν διαφορετικά.

Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των δέκα ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για 48 ώρες προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι, καθώς δεν ήταν αναμενόμενος ένας σεισμός τέτοιας ισχύος στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι σεισμογενής.

Παράλληλα τόνισαν ότι καλό θα ήταν να μην μπουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ζημιά.

Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο την Τρίτη

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την αναβολή των σημερινών πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και τη Χίο, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα δύο νησιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σήμερα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται και σημειώνει πως, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κλειστά την Τρίτη τα δημοτικά σχολεία στη Λέσβο.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο λόγω του σεισμού, με απόφαση του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού.

https://www.youtube.com/watch?v=cbe0I65BJUU

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση