HomeHL-WorldKόσοβο: Πρώτη δύναμη ο λεγόμενος συνασπισμός των UCKάδων

Kόσοβο: Πρώτη δύναμη ο λεγόμενος συνασπισμός των UCKάδων

Πολιτική αστάθεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε περίοδο επικίνδυνης για τη σταθερότητα της περιοχής πολιτική ρευστότητα εισέρχεται το Κόσοβο μετά την ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, ο λεγόμενος «συνασπισμός των UCKάδων», αποτελούμενος από τρία κόμματα (PDK, AAK, NISMA) με επικεφαλής τρεις πρώην ηγέτες των ανταρτών στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τον νυν πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, τον Ραμούς Χαραντινάι και τον Αρμπέν Λιμάι, προηγείται με ποσοστό γύρω στο 35%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Του συνασπισμού αυτού ηγείται -θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους- ο αθωωθείς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Χαραντινάι.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, του λεγόμενου «συνασπισύμο των UCKάδων», στην επινίκια συγκέντρωση στην Πρίστινα
Ο Ραμούς Χαραντινάι, του λεγόμενου «συνασπισύμο των UCKάδων», στην επινίκια συγκέντρωση στην Πρίστινα

Αισθητά ενισχυμένο, στη δεύτερη θέση, βγήκε από τη μάχη της κάλπης το ανερχόμενο ακραίο εθνικιστικό Κόμμα της Αυτοδιάθεσης (VV) με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,8%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 25,8% περιορίστηκε η Δημοκρατική Λίγκα (LDK) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ισά Μουσταφά. To LDK προτείνει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον τέως υπουργό Οικονομικών Αμπντουλάχ Χότι.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατέβηκαν διασπασμένοι στις εκλογές με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό «Σερβική Λίστα», να παίρνει, εκτός απροόπτου, και τις δέκα έδρες στη βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι. Σημειωτέον ότι στις εκλογές στο Κόσοβο έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 100.000 Σέρβοι, εκ των οποίων οι 22.800 κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο σχηματισμός κυβέρνησης

Δεδομένου ότι η κάλπη δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανέναν συνασπισμό θα αναζητηθεί πλέον ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μέσα από συνεργασίες, που όμως -δεδομένων των τεράστιων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της πολιτικής οξύτητας- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί με αποτέλεσμα το ασταθές κράτος να απειλείται με είσοδο σε περίοδο αβεβαιότητας.

Ο επικεφαλής του ακραίου εθνικιστικού Κόμματος της Αυτοδιάθεσης (VV), Άλμπιν Κούρτι
Ο επικεφαλής του ακραίου εθνικιστικού Κόμματος της Αυτοδιάθεσης (VV), Άλμπιν Κούρτι

 

Τα σημεία σύγκλισης των κομμάτων είναι ελάχιστα, η ρητορική κατά την προεκλογική περίοδο χαρακτηρίστηκε από διχαστικό ύφος, με αποτέλεσμα να θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη ενδεχόμενη συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αναμένεται να προσεγγίσει πιο εθνικιστικές θέσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις ούτως η άλλως δύσκολες σχέσεις του Κοσόβου με τη γειτονική Σερβία.

Με βάση τις εκλογικές και συνταγματικές διαδικασίες, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την εκδίκαση των ενστάσεων, που αναμένεται να είναι πάρα πολλές, ο πρόεδρος Θάτσι μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ και τα πολιτικά παζάρια προβλέπονται σκληρά.

Πριν από τον Σεπτέμβριο, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν θεωρείται πιθανό να έχει αποκτήσει το Κόσοβο κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/DW

Διαφήμιση
Διαφήμιση