HomeΕΛΛΑΔΑΣτην Αθήνα την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ

Συνάντηση με Κοτζιά για το θέμα της ονομασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη επίσκεψη για το νέο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων στην Ελλάδα, είναι γεγονός. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, Σκοπιανός διπλωμάτης, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής των της ΠΓΔΜ στις διαβουλεύσεις που γίνονται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τακτικός συνομιλητής του Έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Ντιμιτρόφ, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που σχηματίστηκε πριν λίγες μέρες, βάζοντας τέρμα στην πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας από το Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντιμιτρόφ είχε εκφράσει τη θέληση να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως επικεφαλής της διπλωματίας της FYROM και έτσι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δεν έχασε ευκαιρία και τον προσκάλεσε αμέσως.

Ο Ντιμιτρόφ, έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη, παρά το γεγονός πως στη διεθνή κοινότητα θεωρούν πως, η νέα κυβέρνηση, θα έχει πιο διαλλακτική στάση ώστε να λυθεί το θέμα του ονόματος.

Ανώτατοι διπλωματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ένταξη στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, γιατί, κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε μέσο για την ντε φάκτο επιβολή της διπλής ονομασίας, όπου τελικά μόνο η Ελλάδα και οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους έχει δικαίωμα βέτο η Ελλάδα θα υιοθετούσαν την προσωρινή ονομασία σε μόνιμη πλέον βάση και για όλες τις άλλες χρήσεις θα κατοχυρώνονταν η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επισημαίνουν ότι μόνο με οριστική λύση του ονόματος θα συναινέσει η Αθήνα σε είσοδο των Σκοπίων στα διεθνή fora.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση