Μία εκλογική βραδιά θρίλερ ζει η Βρετανία αφού τόσο τα exit poll όσο και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η Τερέζα Μέι κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Η τελευταία πρόβλεψη του BBC δίνει 318 έδρες στους Συντηρητικούς και 267 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες. Επίσης το BBC δίνει 32 έδρες στους Σκωτσέζους και 11 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι Τόρις αναμένεται να κερδίσουν 315-325 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία συνεχίζουν να ανακοινώνονται από τις εκλογικές περιφέρειες.

Με καταμετρημένες 598 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 290 έναντι των Εργατικών που έχουν 244, ενώ 33 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 290

Εργατικοί 244

SNP 33

DUP 10

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10

Αλλοι 11

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Από την αρχή της καταμέτρησης των ψήφων οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκονται μπροστά, δείχνοντας πιο αυξημένη δυναμική από ό,τι προβλεπόταν.

Η μάχη όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα  exit poll το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εξασφαλίζει  νίκη με μικρή διαφορά, στις 314 έδρες όταν χρειάζονται 324 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο για την αυτοδυναμία.

Γιατί βρίσκονται μπροστά οι Εργατικοί

Αν και οι ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί πλήρως, το Εργατικό κόμμα φαίνεται να έχει μια αναπάντεχη δυναμική, η οποία δημιουργήθηκε -πολύ πιθανώς- ημέρες πριν το άνοιγμα των καλπών. Οι διαρκείς γκάφες της Τερέζα Μέι, η οποία ξεκίνησε με ένα μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα, όπως και εμφανίσεις του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος παρά τις αμήχανες απαντήσεις του ως προς το πρόγραμμα πυρηνικών της Βρετανίας, έδειχνε πιο προσιτός και ανθρώπινος από την αντίπαλο του.

Σημαντικό είναι πως πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αυξημένη δυναμική των Εργατικών στη Σκωτία, παραδοσιακό προπύργιο τους, που όμως χάθηκε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην ανάδυση του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) ως σημαντική δύναμη στη περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πάντα, φαίνεται να υπάρχει μείωση των εδρών και της δυναμικής των Σκωτσέζων Εθνικιστών, έναντι στους Εργατικούς, γεγονός που δίνει «αέρα στα πανιά» του Κόρμπιν.

Το σενάριο του μετέωρου κοινοβουλίου

Η φράση «hung parliament»  φιγουράρει τις τελευταίες δύο ώρες στους κεντρικούς τίτλους των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών ιστότοπων της Βρετανίας,  από τη στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκε το exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «hung parliament» (σε ελεύθερη μετάφραση “μετέωρο κοινοβούλιο”) όπου φαίνεται να οδεύει η Μεγάλη Βρετανία;

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο “hung jury”, η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση και εάν επαληθευτούν τα exit polls, οι Τόρις) θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Αν το κόμμα της Μέι έρθει πράγματι πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει στο πόστο της, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, πριν λίγη ώρα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε, μέσω ανώτατου στελέχους του, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί το σενάριο να γίνει ο Κόρμπιν πρωθυπουργός να φαινόταν… επιστημονική φαντασία πριν από λίγες ώρες, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνει ο Independent.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.

ektimisi-1

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, οι Εργατικοί έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, «κλέβοντας» μάλιστα αρκετές έδρες από τους Συντηρητικούς.

Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η έδρα του Μπάτερσι, την οποία και έχασε η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέιν Έλισον. Πρόκειται για την πρώτη υπουργό που χάνει την έδρα της.

bat

Όσο προχωράει η βραδιά, ξεθωριάζουν οι ελπίδες των Συντηρητικών ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με τα exit polls, όπως συνέβη το 2015.

Το Νιούκαστλ ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματα

Το Νιουκάστλ ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματά του φέτος, κόβοντας το νήμα πριν από την περιφέρεια του Σάντερλαντ, τον περσινό «πρωταθλητή». Στην περιφέρεια αυτή παραμένουν πρώτη δύναμη οι Εργατικοί, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους έναντι των Συντηρητικών.

Το ίδιο αίσιο αποτέλεσμα για τον Κόρμπιν βλέπουμε και στο Χιούτον-Σάντερλαντ, το οποίο ανακοίνωσε δεύτερο τα αποτελέσματά του.

Δείτε παρακάτω τα αναλυτικά αποτελέσματα.

sunder

Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του και το Σάντερλαντ Σέντραλ, όπου επίσης επικράτησαν οι Εργατικοί, αλλά και το Σουίντον, η πρώτη περιφέρεια που «πήγε» στους Τόρις.

swinton

Στις 2.49 τα ξημερώματα της Παρασκευής, είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους συνολικά 15 περιφέρειες, εκ των οποίων οι 10 πήγαν στους Εργατικούς και οι 5 στους Συντηρητικούς. Μεταξύ των εδρών των τελευταίων βρίσκεται και εκείνη της περιφέρειας του Νούνιτον, η οποία «βγάζει» σταθερά τον νικητή των εκλογών σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις περιφέρειες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να έχει το Ντάρλινγκτον, μια περιφέρεια-κλειδί που οι Συντηρητικοί ήλπιζαν να κλέψουν από τους Εργατικούς, λόγω της δυνατής υποστήριξης του Brexit στην εν λόγω περιοχή. Δυστυχώς για το κόμμα της Μέι, ακόμα και σε αυτήν την περιφέρεια το κόμμα του Κόρμπιν κατάφερε να ενισχυθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της αντιπάλου του.

darlington

Ενώ περνούν οι ώρες θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τις συνολικά 650 έδρες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα, όπως μετέδωσε πριν λίγη ώρα το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll.

“Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

“Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο”, προσθέτει.

Δύσκολη η αυτοδυναμία με βάση το exit poll

Δύσκολος διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης για την Τερέζα Μέι εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, που δίνει προβάδισμα 48 εδρών στους Τόρις, μια «αδύναμη» λαϊκή εντολή συγκριτικά με αυτή στην οποία στόχευαν οι Συντηρητικοί.

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε από BBC και Sky News το exit poll .

Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον εξασφαλίζει 54 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με το exit poll της Ιpsos Mori:

Συντηρητικοί: 314

Εργατικοί: 266

Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14

Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0


protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση