HomeHL-9Δημιουργείται έδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών…με το όνομα Κρητικού ευεργέτη

Δημιουργείται έδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών…με το όνομα Κρητικού ευεργέτη

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποδεκτή έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο η πρόταση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη για την δημιουργία έδρας στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θα φέρει την ονομασία «Αντώνιος Φ. Παπαδάκης», του μεγαλύτερου ευεργέτη για την ίδρυση του ιστορικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών-τιμητικών εκδηλώσεων για την 150η επέτειο της Μάχης του Λασιθίου και την συνεισφορά του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αντωνίου Φ. Παπαδάκη», που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

1

Την κορυφαία εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος του Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λασιθιωτών «Ο ΔΙΚΤΑΙΟΣ», το Καμπάνειο Ίδρυμα και την Πνευματική Εστία οροπεδίου Λασιθίου, στην Μεγάλη Αίθουσα τελετών του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια).

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κασσωτάκης με θέμα «Ο ρόλος του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στην Κρητική Επανάσταση 1866-1869 και η τραγική για αυτόν έκβαση της Μάχης του Λασιθίου», στην οποία εξήρε την φωτεινή προσωπικότητα του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη και ανέλυσε λεπτομερώς τα γεγονότα της γιγαντομαχίας του Λασιθίου τον Μάιο του 1867.

Στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την προσφώνηση του Πρύτανη, Καθηγητή Μελέτιου-Αθανασίου Δημόπουλου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Στεφανάκης, ο Γενικός Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρης Πλευράκης, και η Δέσποινα Δαμιανάκη-Ουρανού πρόεδρος του συλλόγου Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος».

3

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος τόνισε την συμβολή του Α. Φ .Παπαδάκη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και την σημαντικότητα της Μάχης του Λασιθίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αντωνίου Φ. Παπαδάκη» και στην γιγαντομαχία του Λασιθίου του 1867 όπου όλοι οι Κρήτες επαναστάτες από την Σητεία μέχρι τα Χανιά, πολέμησαν ενωμένοι για την ελευθερία και τα ιδανικά της Κρήτης.

6

Ο Πρύτανης εξήρε την προσωπικότητα του Α. Φ. Παπαδάκη και την τεράστια συμβολή του στο Πανεπιστήμιο, ενώ πρότεινε στις αρχές την συνεργασία του Ιδρύματος με την Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης χαρακτήρισε Οικουμενική τη Μάχη του Οροπεδίου για την ελευθερία των λαών, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην συμμετοχή εθελοντών αγωνιστών από όλη την Ευρώπη και τόνισε ότι ο Μεγάλος ευεργέτης Αντώνιος Παπαδάκης, ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Κρήτης, αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία των ιδανικών της Ελευθερίας του Πολιτισμού και της Παιδείας.

«Ο μεγάλος πλούτος, η βαριά «κληρονομιά» της Ελλάδας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι ο Πολιτισμός μας, η Ιστορία μας, η Παιδεία μας. Αποτελούν το τρίπτυχο που θα βοηθήσει με την συνέργεια όλων να ξεπεράσουμε νωρίτερα την κοινωνικό-οικονομική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τους παριστάμενους για την διοργάνωση της σπουδαίας εκδήλωσης, αλλά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή κ. Δημόπουλο.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση του Πρύτανη για συνεργασία του Δήμου με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και αμέσως αντιπρότεινε την δημιουργία Έδρας στο ιστορικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα η οποία θα φέρει την ονομασία του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη «Αντωνίου Φ. Παπαδάκη» και αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Η έδρα συμφωνήθηκε να ιδρυθεί με την διαδικασία που προβλέπεται στον νόμο 4009/2011. Ο Δήμαρχος ξεκίνησε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κ. Πλευράκης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην συμβολή του Α. Φ. Παπαδάκη στην απελευθέρωση της Κρήτης και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και στην πρόσφατη διοργάνωση του ΥΠΕΞ στην Οδησσό προς τιμήν του Κρητικού ευεργέτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομές πλακετών έγιναν: •από τον Πρόεδρο του Καμπανείου Ιδρύματος Πέτρο Παπαδάκη στον Πρύτανη Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, •από τον Αντιπρόεδρο της Πνευματικής Εστίας οροπεδίου Λασιθίου Αντώνιο Τζομπανάκη στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Κασσωτάκη (ο οποίος αφιέρωσε την τιμητική πλακέτα στους πεσόντες της Μάχης του Λασιθίου ενώ ο κ. Τζομπανάκης εξήρε το έργο του ομότιμου καθηγητού και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην συμβολή του ιατρού-ιστοριοδίφη Ιωάννη Καραβαλάκη). •από την Πρόεδρο του Δικταίου κ. Δέσποινα Δαμιανάκη Ουρανού στον ευεργέτη του Δικταίου κ. Λεωνίδα Κατερίνη.

8

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, ο Βουλευτής Λασιθίου τ.Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης , ο Γενικός Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κ.Δ.Πλευράκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων Καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, ο Πρόεδρος του Καμπανείου Ιδρύματος κ. Πέτρος Παπαδάκης, ο Αντιπρόεδρος της Πνευματικής Εστίας οροπεδίου Λασιθίου κ. Αντώνιος Τζομπανάκης, καθηγητές του Ιδρύματος, πρώην βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από την Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ν. Μαλιάρα, το παραδοσιακό συγκρότημα του Στ.Ανδρουλιδάκη και το χορευτικό του ομίλου «Δικταίοι- Καστρινοί» του Γ.Φραγκάκη και του Συλλόγου Κρητών Ν.Ιωνίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση