HomeHL-WorldΗ Άγκυρα στέλνει στρατιώτες στο Κατάρ

Η Άγκυρα στέλνει στρατιώτες στο Κατάρ

Επισπεύδει τις διαδικασίες μετά την κρίση στον Κόλπο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να επιτρέψει στους τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα (προχθές), κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»:

«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση