HomeHL-9Το Πολυτεχνείο νοικιάζει ακίνητα για να στηρίξει τη φοιτητική μέριμνα

Το Πολυτεχνείο νοικιάζει ακίνητα για να στηρίξει τη φοιτητική μέριμνα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την 25ετή μίσθωση κτιρίων του ιδρύματος στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μακροχρόνιος σχεδιασμός του Πολυτεχνείου Κρήτης σύμφωνα με τον οποίο το ίδρυμα θα ενοικιάσει ακίνητα της ιδιοκτησίας του προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εκείνα κονδύλια που θα του δώσουν τη δυνατότητα να στηρίξει το πρόγραμμά του της φοιτητικής μέριμνας και να επιλύσει λειτουργικά ζητήματα των σχολών του.

Όπως ανακοινώθηκε από το ίδιο το Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικασίες του διαγωνισμού μακρόχρονης μίσθωσης για τα κτίρια της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην παλιά πόλη των Χανίων.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:

«Η κατακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί την κατάληξη επίπονων διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια με σκοπό να εξασφαλίσουν την απόλυτη διαφάνεια στις ακολουθούμενες διαδικασίες. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί αρχικά δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να προτείνουν χρήσεις για τα κτίρια και να παρέχουν μη δεσμευτικές προκαταρκτικές προσφορές. Στην φάση αυτή συμμετείχαν 6 όμιλοι, το σύνολο των οποίων πρότεινε χρήσεις σχετικές με την τουριστική αξιοποίηση. Στη συνέχεια και αφού πρώτα ενημερώθηκε λεπτομερώς η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκηρύχθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, το αναλυτικό τεύχος του οποίου παρέλαβαν 10 όμιλοι. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς πλέον με την ομόφωνη κατακύρωση στην εταιρεία BELVEDERE, η οποία προσέφερε αρχικά το ποσό των 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση διάρκειας 25 ετών. Μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη και πριν την κατακύρωση, μεσολάβησε φάση διαπραγμάτευσης κατά την οποία το τίμημα αυξήθηκε στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για 8 έτη αυξάνοντας σημαντικά την δυνατότητά του να υποστηρίξει την φοιτητική μέριμνα και την εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολών του.

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τη δεσμευτική πρότασή της, αναλαμβάνει:

α. να αναστηλώσει τα κτίρια υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δημόσιων αρχών (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου κλπ)

β. να αναπλάσει την πλατεία στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού

γ. να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτιρίων και να τους διαθέσει για κοινή χρήση.

δ. να δημιουργήσει περισσότερες από 200 ισοδύναμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, στο οποίο η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

ε. να παραδώσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις σε άριστη λειτουργική κατάσταση μετά την λήξη της διάρκειας παραχώρησης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση