HomeHL-WorldΦόβοι για επιστροφή εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών στις πατρίδες τους

Φόβοι για επιστροφή εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών στις πατρίδες τους

Απέκτησαν ικανότητες στο πεδίο της μάχης και ετοιμάζονται για το δυτικό κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προειδοποίησαν για τον κίνδυνο εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, μετά τη δράση τους στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Μέση Ανατολή.

Η προειδοποίηση ακολουθεί την επίθεση που αιματοκύλισε το Λονδίνο το Σαββατοκύριακο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ. Παράλληλα, οι Φιλιππίνες είναι αντιμέτωπες με την εντεινόμενη απειλή που εγείρουν ισλαμιστές μαχητές.

Οι μαχητές του ΙΚ «θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ικανότητες αποκτημένες στο πεδίο της μάχης, με μια ακόμη σκληρότερη ιδεολογία, θα επιστρέψουν εξοργισμένοι, απογοητευμένοι, και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν.

Η υπουργός έκανε τη δήλωση πριν τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και η αυστραλή ομόλογός του Τζούλι Μπίσοπ.

«Είμαστε ενωμένοι (…) στην αποφασιστικότητά μας, απέναντι σε έναν εχθρό που πιστεύει ότι βλάπτοντας μας, μπορεί να μας κάνει να φοβηθούμε. Λοιπόν, δεν φοβόμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάτις, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει μια «εκστρατεία εξάλειψης» των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, μεταξύ άλλων για να περιοριστεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στις χώρες τους.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των ετήσιων διμερών συνομιλιών. «Η παγκόσμια τρομοκρατική απειλή εξελίσσεται, βλέπουμε βάρβαρες επιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν αποτραπεί επιθέσεις εδώ στην Αυστραλία, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για τις σχέσεις τους με τη Μέση Ανατολή», είπε η Μπίσοπ.

Σύμφωνα με την Καμπέρα, έχουν αποτραπεί 12 σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Αυστραλία από το 2014 και έχουν ασκηθεί διώξεις σε πάνω από 60 υπόπτους.

Στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, εκατοντάδες άμαχοι παγιδεύτηκαν εν μέσω μαχών ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και τζιχαντιστές που δηλώνουν πίστη στο ΙΚ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση