HomeΕΛΛΑΔΑΣε έναν μήνα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε έναν μήνα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Δηλώσεις Πετρόπουλου στην Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έναν μήνα περίπου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός, από το βήμα της Βουλής, προέτρεψε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο έως και τώρα, προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή τους στις θετικές ρυθμίσεις για τις προηγούμενες οφειλές τους.

«Έχουμε τον Ν. 4669 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπου έναν μήνα θα εκδώσω την υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή ο κόσμος δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένος για πολλούς λόγους, εγώ το τονίζω με κάθε ευκαιρία: να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές από τον Γενάρη μέχρι και τώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι γιατροί και οι δικηγόροι και οι επιστήμονες γενικότερα, για να μπορούν να υπαχθούν στις θετικές ρυθμίσεις των οφειλών, για το προηγούμενο διάστημα μέχρι 31.12.2016 για να μην μένουν συνέχεια εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την πολιτεία» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην επικείμενη έκδοση της υπουργικής απόφασης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ για το πρώτο τετράμηνο ανέρχονται σε 12.485.260.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή, στα αποθεματικά του ΕΦΚΑ, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που θα αποδοθούν στους άλλους φορείς, το πραγματικό πλεόνασμα ανέρχεται σε 112.000.000 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε καταγραφεί έλλειμμα 343.000.000 ευρώ.

«Προβλέπαμε, πράγματι, μια μείωση των εισπράξεων και ένα έλλειμμα μέσα στην πρώτη περίοδο του 2017, η οποία, όμως, πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε. Αντί για έλλειμμα, είχαμε αύξηση» είπε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι σημειώθηκε αύξηση της εισπραξιμότητας πάνω από 13,5% στους μισθωτούς και όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και το ΕΤΑΑ αύξηση της εισπραξιμότητας σε σχέση με πέρσι κατά 15% τουλάχιστον και 65% αύξηση της εισπραξιμότητας στους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, είπε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στα στοιχεία που δηλώνει το υπουργείο σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόσθεσε ότι υπάρχει εκτίναξη κατά ένα δισεκατομμύριο των προβλέψεων για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια στιγμή που είναι συχνές οι καταγγελίες για ελλείψεις βασικών αγαθών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως γραφική ύλη, καύσιμα για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση