HomeHL-WorldΑντιδράσεις για την επικείμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

Αντιδράσεις για την επικείμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συμμετοχή η μη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ξένοι αξιωματούχοι ισχυρών βιομηχανικών εθνών εξέφρασαν τη δέσμευση των χωρών τους να μην εγκαταλείψουν τη συμφωνία, παρακινώντας τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρότερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει τις ΗΠΑ πρωταγωνίστριες στο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πως θα αντιδράσει αν επικρατήσει το πιθανότερο σενάριο, το οποίο θέλει τον Τραμπ να αποδεσμεύει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν την κλιματική αλλαγή εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στο Sky News, προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα πρέπει να σημειώσουν περισσότερη πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της τελευταίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία του Παρισιού, χωρίς να επηρεαστεί από την πιθανή αμερικανική απόσυρση.

Επιπλέον, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προέβη σε κοινή δήλωση σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε την πρόθεση των δύο χωρών να διευρύνουν τη συνεργασία τους, παλεύοντας από κοινού κατά του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στα πλαίσια μίας ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός, με τις συζητήσεις να περιλαμβάνουν σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κίνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε συγκεκριμένα ο Κινέζος πρωθυπουργός ενώπιον δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, από τη γερμανική πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε σήμερα σε μία άλλη πιθανή συνέπεια της επικείμενης αποδέσμευσης που θα ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν ο Τραμπ θέλει να εγκαταλείψει την κλιματική συμφωνία, τότε πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για τις εμπορικές μας σχέσεις και τις επιπλοκές που αυτή θα φέρει στην αγορά», δήλωσε σήμερα ο Σουλτς, σημειώνοντας πως ένα πιθανό πισωγύρισμα των ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού, λόγω των πλεονεκτημάτων που θα κερδίσουν οι Αμερικανοί παραγωγοί.

Τέλος, πάνω στο ζήτημα των νέων δεδομένων που ενδέχεται να δημιουργηθούν στο πεδίο της παγκόσμιας συνεργασίας για το κλίμα, τοποθετήθηκε και το Κρεμλίνο, ανακοινώνοντας πως η συμφωνία του Παρισιού θα είναι λιγότερο αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων «συμμετεχόντων-κλειδιά» και τονίζοντας πως η Ρωσία της δίνει μεγάλη σημασία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε αυτή τη συμφωνία στο Παρίσι. H Ρωσία της προσδίδει μεγάλη σημασία», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση