HomeHL-GreeceΤσίπρας: Η Ελλάδα θα δεχτεί λύση που θα επιτρέπει την έξοδο στις αγορές

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα δεχτεί λύση που θα επιτρέπει την έξοδο στις αγορές

«Λύση που θα σέβεται τις θυσίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο δεσμεύσεων της και τώρα καθήκον των δανειστών είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Η Ελλάδα -διεμύνησε- θα κάνει δεκτή μονάχα μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίστε πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν.

Υγιείς δυνάμεις της χήρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σε ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές ότι αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά το Σεπτέμβρη του 2018 και μετά να υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το κριτήριο μιας χειροπιαστής επιτυχίας και όχι επικοινωνιακής, ή επίπλαστης. Πρόσθεσε πως αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας.

Σημείωσε πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η λύση που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, δεν έγινε αποδεχτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα κριτήρια, της χώρας και όπως τόνισε αυτό αναγνωρίστηκε από πολλούς εταίρους μας. Τόνισε ότι μια σειρά από χώρες αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση