HomeHL-HealthΕννέα στα δέκα περιστατικά κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται

Εννέα στα δέκα περιστατικά κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ και ανησυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοκ προκαλεί το εύρημα των στοιχείων που μελέτησαν οι υπεύθυνοι του 1ου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης ότι το 90% των περιστατικών κακοποίηση παιδιών δεν αναφέρονται.

Σύμφωνα με την έρευνα τουλάχιστον ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής βίας από την οικογένειά του ή τον φροντιστή του.

Παράλληλα ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας και σχεδόν τρια στα δέκα παιδιά δηλώνουν παραμελημένα, όπως γράφει η Καθημερινή.

Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κρισιμότερο στοιχείο είναι η έγκαιρη διάγνωση: Ένα παιδί που σήμερα έρχεται στο νοσοκομείο με κάταγμα ή έγκαυμα λόγω κακοποίησης και δεν αναγνωριστεί ως κακοποιημένο, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη φορά να έρθει με πολύ σοβαρότερη ή και θανατηφόρο κάκωση.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα μελετήθηκαν 161 φάκελοι παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους οποίους προκύπτει ότι η μέση ηλικία των παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση είναι τα 7,7 έτη και ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο οι 26 ημέρες.

Τέλος ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κλήσεων στο Χαμόγελο του Παιδιού για κακοποίηση καθώς από τις 527 το 2009, έφτασαν τις 919 το 2015.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση