HomeHL-WorldΜέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της

Δημοσίευμα του Bloomberg

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην άποψη ότι οι σχέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ παγώνουν. Αυτό είπε σε συνεργάτες της, εξηγώντας ότι οι σχέσεις αυτές, που σφυρηλατήθηκαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, «έχουν φτάσει τα όριά τους».

Η Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου, διαμόρφωσε την παραπάνω άποψη κατά το εννεαήμερο ταξίδι του Τραμπ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε και συνομίλησε με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε τη χώρα του στην πόρτα της εξόδου από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, κατηγόρησε τα άλλα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ ότι δεν ξόδεψαν τα προηγούμενα χρόνια ικανοποιητικά ποσά για την κοινή άμυνα, ενώ συνέδεσε τη σκέψη του και με το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Η ίδια η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στη συνάντηση των Επτά (G-7) στην Ταορμίνα της Σικελίας. Τι συμπερασμα έβγαλε από τις συναντήσεις αυτές; Ότι «τώρα η Ευρώπη πρέπει να χαράξει τη δική της πορεία».

«Οι καιροί που μπορούσαμε να στηριχθούμε πλήρως σε άλλους έφτασαν στο τέλος τους – έχω βιώσει αυτό τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Μέρκελ στους υποστηρικτές της, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας μια μέρα μετά τη λήξη της συνάντησης της G-7. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε το πεπρωμένο μας στα χέρια μας».

«Φυσικά πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο και με άλλους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», ανέφερε. Ακόμα κι έτσι, όμως, «πρέπει να αγωνιστούμε για το δικό μας μέλλον οι ίδιοι.»

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση