HomeΚΟΣΜΟΣΤα Ηνωμένα Έθνη δεν στηρίζουν την πρόταση Αναστασιάδη, λέει ο Ακιντζί

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν στηρίζουν την πρόταση Αναστασιάδη, λέει ο Ακιντζί

Αναφέρεται σε νέα πρόταση της Ελληνοτουρκικής πλευράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε ότι είναι «ψέμα» ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης στη (νέα) πρόταση του ( για την οποία ενημερώθηκε χθες από τον κ. ‘Αιντε ) άλλαξε , κατά την έκφραση του, μόνο τη σειρά των προϋποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αρχικά είχε προτείνει ( ο κ. Αναστασιάδης) έναρξη στη Γενεύη με την ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά το εδαφικό. Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, που συζητήθηκε τελευταίο στη Γενεύη και όπου υπήρξε σοβαρή πρόοδος και αυτή η συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συζήτηση των 4 άλλων κεφαλαίων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αναμένει πρωτοβουλία από τον γ.γ. του ΟΗΕ για την σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα και όχι την πρόταση Αναστασιάδη. «Περιμένουμε να γίνει σωστή ενημέρωση του γ.γ. του ΟΗΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του κ. ‘Αιντε «έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της επιμονής του Ελληνοκύπριου ηγέτη σε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες».

Επίσης, είπε ότι είναι ψέμα ότι πήραν πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για συνάντηση την Δευτέρα. «Δεν απορρίψαμε πρόταση που δεν υπήρξε», υποστήριξε.

Σε ομιλία στη γενική συνέλευση του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Αναστασιάδης «απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση και κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και δυστυχώς καταφεύγει σε τακτικισμούς».

«Εάν οι τακτικισμοί γίνονται για να συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο έχουν νόημα. Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι μια λύση στην Κύπρο. Έτσι το βλέπουμε. Εάν οι τακτικισμοί γίνονται με κατεύθυνση τις εκλογές, τότε δεν συμβάλλουν στη λύση», είπε.

Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στην πρόταση του, που απορρίφθηκε από τον κ. Αναστασιάδη στις 17 Μαΐου για συζήτηση αλληλένδετα όλων των θεμάτων, επικεντρώνονταν σε 8-10 πολύ σημαντικά, όπως τα θέματα της πολιτικής ισότητας, την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό, τα οποία ως πακέτο θα μπορούσαν να συζητηθούν. Μετά την απόρριψη της πρότασής του, είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε μετάβαση στη Γενεύη για να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, βγάζοντας τους χάρτες από εκεί που τους έχουν κλειδώσει και αφού ολοκληρώσουν αυτό το κεφάλαιο να περάσουν στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις και να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα και σε εκείνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαπραγματευτική προσέγγιση», υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση