Ντομπρόβσκις: Πλαίσιο στη συζητήση για το χρέος η συμφωνία του Μαΐου του 2016
Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική
Ξεκάθαρος ότι πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι η συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο του 2016 εμφανίζεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Η δουλειά συνεχίζεται, εντός του πλαισίου που έθεσε η δήλωση του Eurogroup τον Μάιο το 2016. Ελπίζω για το αποτέλεσμα και τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Μερικές φορές έχει να κάνει με τη διαχείριση των προσδοκιών – όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό» απαντά χαρακτηριστικά στην ερώτηση της Ναυτεμπορικής.
Ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στη συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά»
Στην ερώτηση για το τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα ο Λετονός πολιτικός δηλώνει ότι «παραμένουμε στο Plan A» καθώς εμφανίζεται να θεωρεί εφικτή την θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αν και παραδέχεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είχε υφεσιακές επιπτώσεις εντούτοις κρατά θετική στάση για το θέμα σημειώνοντας εκ του αποτελέσματος ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από εκείνες του ΔΝΤ. Αναγνωρίζει πάντως ότι υπήρξαν και κάποια «μια κι έξω αποτελέσματα» που συνέβαλαν στο πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, «όπως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία, εξού και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017.
Αναφερόμενος στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μίλησε για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην εφαρμογή μετά τη νομοθέτηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία των ασκούμενων πολιτικών. «Στο τέλος της ημέρας είναι οι ελληνικές αρχές που θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη χρήση της βοήθειας που λαμβάνουν και να προχωρούν γρήγορα με την υλοποίηση». Για την Κομισιόν, στόχος του προγράμματος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας «στα χρόνια που έρχονται».
Protothema.gr