HomeΕΛΛΑΔΑΠώς τη γλίτωσε ο «γαμπρός» της συμμορίας των χρηματοκιβωτίων

Πώς τη γλίτωσε ο «γαμπρός» της συμμορίας των χρηματοκιβωτίων

Ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος

Διαφήμιση

Ο υποψήφιος γαμπρός των ληστών των χρηματοκιβωτίων ήταν ο μόνος από τους 15 που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο αρραβώνας του ήταν η ευκαιρία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στην εξάρθρωση της συμμορίας, με επιχείρηση που έγινε στις 4 Μαΐου, όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Καραμανλή, στο Μενίδι.

Ανάμεσά τους ήταν και ο 30χρονος υποψήφιος γαμπρός. Στο κρατητήριο τον είχε οδηγήσει μία χαρακτηρισμένη επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση των ληστών, στην οποία οι αστυνομικοί άκουσαν να λένε «Βάγγο, Βάγγο» μαζί με μια ακατάληπτη φράση.

Ομως, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο δικαστικός λειτουργός έκρινε ότι αυτή η συνομιλία που έγινε μία ώρα μετά τη διάρρηξη εταιρείας στο Κορωπί, από τηλεφωνική σύνδεση που εξέπεμπε στο Μενίδι, δεν ήταν ικανά στοιχεία για οδηγήσουν στην προφυλάκισή του. Αντίθετη τύχη είχαν επτά καλεσμένοι του αρραβώνα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Για να αποδείξει ότι είναι σκληρά εργαζόμενος και δεν μετέχει στην εγκληματική ομάδα, ο 30χρονος έδειξε στον δικαστικό λειτουργό αναρτήσεις του στο Facebook και φωτογραφίες, που τον απεικόνιζαν να κάνει ξυλουργικές εργασίες με τον πατέρα του, κατασκευάζοντας πόρτες και ντουλάπια. Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, έγιναν αποδεκτά από τον ανακριτή, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.

Στο ποινικό παρελθόν του 30χρονου, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί τον παρουσιάζουν ως «ιδιαίτερα ενεργό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αναλαμβάνοντας ρόλο φυσικού αυτουργού κατά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων.

Βάσει αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στην κλοπή της περίπτωσης 142, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του στην πλειονότητα των διαπραχθεισών αξιόποινων πράξεων, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από το σύνολο της αστυνομικής έρευνας προανάκρισης». Οι αστυνομικοί που σχημάτισαν την δικογραφία τόνισαν ότι ο κατηγορούμενος τήρησε αρνητική στάση κατά την απολογία του.

Επίσης κάνουν λόγο για κατηγορούμενο που «επιδεικνύει αδιάλειπτη και μη περιοριζόμενη εγκληματική συμπεριφορά», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ληστεία, στην οποία εμφανιζόταν να εμπλέκεται ο 30χρονος είχε γίνει στις 3 τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου. Επτά άτομα μπήκαν στην εταιρεία CERAMETAL στην οδό Ιωάννη Μεταξά στο Κορωπί Αττικής, παραβιάζοντας παράθυρο, διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν 20.000 ευρώ, δυο μπλοκ επιταγών, δύο επιταγές πελατών και έναν κλειδί αυτοκινήτου.

Η εταιρεία δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης.

Σύμφωνα με την δικογραφία από την ανάλυση των τηλεφωνικών δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν τρεις τηλεφωνικές συνδέσεις οι οποίες ενεργοποιούσαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που κάλυπταν την περιοχή της ληστείας και αυτή του Μενιδίου. Από την διακριτική επιτήρηση και τις συνομιλίες, όπως επισημαίνεται στην δικογραφία, προέκυψε ότι στην κλοπή συμμετείχαν επτά από τους κατηγορουμένους ανάμεσα στους οποίους ο «γαμπρός» και ο αδερφός του αλλά και το φερόμενο αρχηγικό μέλος ο «μποξέρ».

Στο παρελθόν ο 30χρονος έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (στις 15 Μαρτίου 2004), για κλοπή, πλαστογραφία και περί ΚΟΚ (μετάθεση πινακίδων) (στις 23 Ιουλίου 2007), ως υπεύθυνος καταστήματος για παράβαση του νόμου περί παιγνίων και καζίνο (στις 20 Νοεμβρίου 2009) και στις 22 Δεκεμβρίου 2009 για παράβαση ΚΟΚ και ναρκωτικά. Επίσης, αποτύπωμά του έχει βρεθεί σε κλεμμένο αυτοκίνητο.

Ο 29χρονος αδελφός του «γαμπρού» προφυλακίστηκε. Αυτός φέρεται να συμμετέχει στην ίδια ληστεία με τον αδερφό του και μία ακόμη την 1ηΔεκεμβρίου 2016, στην εταιρεία ΔΙΑΣ στον Ασπρόπυργο, από την οποία είχαν αφαιρεθεί 2.179 play station αξίας 530.439,38 ευρώ. Σημειώνεται ότι ένας από τους κατηγορουμένους εντοπίστηκε μετά από την ενεργοποίηση μιας συσκευής play station μέσω σύνδεσης διαδικτύου από το σπίτι του την επόμενη μέρα της ληστείας.

Ακόμη, στις 16 Μαΐου 2003, ως ανήλικος κατηγορήθηκε για κλοπή μοτοσυκλέτας, στις 27 Απριλίου 2010 για ληστείες, κλοπές, απόπειρες σε ψιλικά, περίπτερα, εστιατόρια, φαρμακεία και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοφορία και αντίσταση.

Οι αρχές αναζητούν άλλα 5 μέλη της συμμορίας, ανάμεσά τους ένα με πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος συμμετείχε σε τουλάχιστον 15 «χτυπήματα», αλλά την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης βρισκόταν στο εξωτερικό στην κηδεία στενού συγγενή του, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση