HomeHL-WorldΟρμπάν: Η Ευρώπη εξαρτάται από τις χώρες και όχι το αντίθετο – Πρέπει να μας σέβονται

Ορμπάν: Η Ευρώπη εξαρτάται από τις χώρες και όχι το αντίθετο – Πρέπει να μας σέβονται

Μετά τις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν μέμφθηκε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την «εσφαλμένη» στρατηγική της που συνίσταται στο να απειλεί την κυβέρνησή του με κυρώσεις λόγω των επικρίσεων που συνδέονται με τον σεβασμό των ελευθεριών στην Ουγγαρία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε προχθές Τετάρτη υπέρ της εκκίνησης μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της χώρας, για πρώτη φορά στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η παρούσα κατάσταση στην Ουγγαρία συνιστά «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης.

Το ψήφισμα αυτό, που εγκρίθηκε επίσης από σχεδόν το ένα τρίτο των συντηρητικών ευρωβουλευτών της ομάδας PPE (δεξιά), στην οποία ανήκουν οι Ούγγροι βουλευτές του κόμματος του Ορμπάν, «δείχνει πως όλη η ευρωπαϊκή πολιτική είναι στρεβλή», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη δημόσια ραδιοφωνία.

«Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες, είναι τα έθνη-κράτη (…) και αν τα έθνη κράτη δεν τυγχάνουν σεβασμού από τους θεσμούς και εκείνους που έχουν την ευθύνη, είναι αποθαρρυντικό (…) Εξαρτώνται από εμάς και όχι το αντίστροφο, στο σύνολό της αυτή η προσέγγιση είναι λάθος, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το σημάδι μιας εσφαλμένης πολιτικής», πρόσθεσε ο Ορμπάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψωσε από την πλευρά της τους τόνους εναντίον της Βουδαπέστης ξεκινώντας στα τέλη Απριλίου μια διαδικασία παράβασης για τη νομοθεσία της που αφορά τα ξένα πανεπιστήμια, μία από τις πρωτοβουλίες που προκαλούν φόβους στις Βρυξέλλες για αυταρχική παρέκκλιση της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.

Η ΕΕ απειλεί επίσης να ξεκινήσει διαδικασίες παράβασης τον Ιούνιο σε βάρος της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αν εξακολουθήσουν να αρνούνται την υποδοχή αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα όπως προβλέπει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο του 2015.

Το θέμα των μεταναστών «είναι ένας από τους πραγματικούς λόγους των τωρινών επιθέσεων σε βάρος μας», εκτίμησε σήμερα ο Ορμπάν, κατηγορώντας μια «ομάδα συμφερόντων» ότι θέλει να «κάνει να εισέρχονται όλα τα χρόνια πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και ενάμιση εκατομμύριο ξένοι στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός, που τάσσεται ανοικτά κατά της άφιξης μεταναστών οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, απειλούν την ευρωπαϊκή «ταυτότητα», κατηγόρησε εκ νέου τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, Αμερικανό ουγγρικής καταγωγής, ότι «επινόησε, χρηματοδότησε εν μέρει και διοργάνωσε» αυτό που αποκαλεί φιλο-μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, για τον οποίο ο Τζορτζ Σόρος είναι μαύρο πρόβατο, χαρακτήρισε πρόσφατα τον δισεκατομμυριούχο «δημόσιο εχθρό» λόγω των φιλελεύθερων αξιών που προωθεί ο τελευταίος μέσω των οργανώσεων που χρηματοδοτεί στην Ευρώπη αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση