HomeHL-9Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τη Μάχη της Κρήτης

“Η συνειδητή υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην 76η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στο μήνυμα του για τον φετινό εορτασμό της επετείου αναφέρει:

«H Μάχη της Κρήτης, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου του 1941, με την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του τόπου μας εναντίον των Γερμανών εισβολέων –ενός λαού σχεδόν άοπλου, που με τη συμβολή λίγων Συμμαχικών μονάδων που βρίσκονταν στο νησί, αντιμετώπιζε ένα πανίσχυρο στρατιωτικό μηχανισμό– αποτελεί συνέχεια των ηρωικών πράξεων των Κρητών στην μακρά ιστορική διαδρομή τους.

H πολύτιμη, για τα επιχειρησιακά σχέδια των χιτλερικών δυνάμεων, θέση του νησιού μας, υπήρξε βασικός στρατηγικός τους στόχος.

Εν τούτοις, η πρώτη αεραποβατική επέμβαση ευρείας κλίμακας στην πολεμική ιστορία, με την απροσδόκητη παράταση των συγκρούσεων για τα επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού που είχαν αναλάβει την κατάκτηση της Κρήτης, με τις μεγάλες απώλειες της 7ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί για το φρόνημα και τις δυνατότητες των κατοίκων της Κρήτης.

Οι Φασιστικές δυνάμεις δεν αποτόλμησαν ξανά ανάλογη δράση.

Η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων τους, καθυστέρησε την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με ολέθρια αποτελέσματα για τον χιτλερικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επικράτηση των εισβολέων στις αρχές Ιουνίου 1941, έφερε αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια. Όμως η Μάχη δεν τέλειωσε. Σε όλο το νησί, συγκροτήθηκαν πυρήνες αντίστασης, που συνέχισαν με απαράμιλλο θάρρος τον Αγώνα ως την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών, το 1945.

Εβδομήντα έξι χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η συνειδητή υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, ορίζουν το παντοτινό Χρέος μας προς την πατρίδα, την συλλογική μας μνήμη, και τις νεώτερες γενιές».

Διαφήμιση
Διαφήμιση