HomeHL-EconomyΓιατί η Λαγκάρντ θεωρεί ότι οι συζητήσεις για το χρέος πάνε καλά

Γιατί η Λαγκάρντ θεωρεί ότι οι συζητήσεις για το χρέος πάνε καλά

Ενώ ο Σόιμπλε παραμένει... άκαμπτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναίνεση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να βρήκε από τα μέλη του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Έθεσε με επιτακτικό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν τόσο ισχυρή (forceful) και πιεστική όσον αφορά τις προθέσεις της, που οι συνομιλητές της αναγκάστηκαν να την ακούσουν.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του protothema.gr από πηγές εκτός Ταμείου.

Δύο τουλάχιστον αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι στη συνάντηση, που έγινε στην ιταλική πόλη στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, οι συζητήσεις προχώρησαν. Στην πρωινή συνάντηση τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Αλλά πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση, το βράδυ, στην οποία διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν αρκετά σημεία συμφωνίας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τους τρόπους ικανοποίησης των όρων και των κανόνων του Ταμείου.

Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, εν τούτοις η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να νοιώθει ότι τα πράγματα προχωρούν προς το παρόν καλά. «Αγνωστος Χ», παραμένει πάντα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να μην έχει ανέβει ακόμα στο τρένο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναζητώντας άλλους τρόπους, ανώδυνους για την Γερμανία, για να διευθετηθεί το θέμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μίλησε την Παρασκευή το πρωί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για τα ταξίδια της στην Ιταλία και την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι ΔΕΝ επρόκειτο για ειδική συνεδρίαση που αφορούσε τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι συζητήσεις για το χρέος συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup. Στις συζητήσεις συμμετέχουν η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο διευθυντής Ευρώπης Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες που ΔΕΝ επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, στον οποίο απευθυνθήκαμε, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφορικά με τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, η κυρία Λαγκάρντ έκανε απλά μία γενική αναφορά στη συνάντηση, αλλά όχι στο περιεχόμενο της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση