HomeHL-9Ο Βασίλης Λαμπρινός για την επέτειο του ξεριζωμού των Ποντίων

Ο Βασίλης Λαμπρινός για την επέτειο του ξεριζωμού των Ποντίων

Με αφορμή τη φετινή επέτειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφερόμενος στην Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο εκριζωμός χιλιάδων Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, με την τρισχιλιόχρονη παρουσία, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συμφορές που γνώρισε ο Ελληνισμός κατά την ιστορική του διαδρομή.

Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, στην οποία επιδόθηκαν οι τουρκικές αρχές τον 20ό αιώνα, είχε ολέθρια αποτελέσματα και έλαβε τελικώς τις διαστάσεις της Γενοκτονίας.

Παρά τις πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι, κατόρθωσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, να κρατήσουν το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά τους, να προκόψουν, και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.

Αποτελεί ηθική υποχρέωση για τον πολιτισμένο κόσμο η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Συνιστά χρέος μας να διατηρήσουμε στην συλλογική μας Μνήμη τα δεινά και τις δοκιμασίες που έχουμε υποστεί κατά την ιστορική μας διαδρομή, και να προχωρούμε στο μέλλον με ομοψυχία, αλληλεγγύη, και πίστη στις δυνατότητές μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση