HomeHL-WorldΟ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει περιοδεία σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει περιοδεία σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη

Η πρώτη του περιοδεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ουδέποτε άλλοτε ήταν τόσο χαμηλές οι προσδοκίες στην έναρξη μιας διεθνούς περιοδείας ενός Αμερικανού προέδρου, όσο σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προκάτοχοί του στο αξίωμα συνήθιζαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους να επισκέπτονται πρώτα τους γείτονες -Καναδά και Μεξικό- ή τους Ευρωπαίους συμμάχους. Αλλά ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος. Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που αρχίζει σήμερα είναι η Σαουδική Αραβία, μετά το Ισραήλ και η Ρώμη, ακολουθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τέλος η σύνοδος G7 στη Σικελία. Και μόνον η σειρά που επέλεξε στέλνει το μήνυμα: δεν είναι οι εταίροι στη Δύση η προτεραιότητά του, αλλά η Μέση Ανατολή.

Εννιά ημέρες θα διαρκέσει αυτός ο μαραθώνιος που θα τον φέρει απ’ το Ριάντ στο Τείχος των Δακρύων, κι απ’ το Βατικανό στις Βρυξέλλες και τη Σικελία, όπου θα βρεθεί παρέα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη: μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδράσει απ’ τα σκάνδαλα που τον κατατρύχουν καθημερινά εντός των τειχών και να προβληθεί ως ηγέτης μιας υπερδύναμης – έστω κι αν η τελευταία πασχίζει επί των ημερών του να βρει τον βηματισμό της.

Στον αμερικανικό Τύπο σχολιάζουν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει στην περιοδεία του αυτή να δείξει ότι μπορεί να είναι -όταν το θέλει- ένας πρόεδρος με κύρος, που κρατά τον κόσμο στα χέρια του. Οι δύο ομιλίες που θα εκφωνήσει στο Ριάντ και την Ιερουσαλήμ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα μιλήσει για το Ισλάμ, το ίδιο Ισλάμ που εκείνος έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι «μισεί την Αμερική». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρει συμμάχους εκεί, αφού οι Σαουδάραβες κι οι εταίροι τους στην περιοχή εκτιμούν τον Τραμπ λόγω της σκληρής γραμμής του έναντι του ορκισμένου περιφερειακού τους εχθρού, της Τεχεράνης. Ο Τραμπ απ’ την άλλη ελπίζει στην υποστήριξη τους στον πόλεμο κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Στο Ισραήλ τον περιμένουν μ’ ένα μείγμα αισιοδοξίας και σκεπτικισμού. Εδώ και μήνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι θέλει να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά πώς θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν οι διπλωματικές προσπάθειες τόσων δεκαετιών παραμένει άγνωστο. Απ’ τη μια τοποθέτησε πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναν άνθρωπο που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών κι απ’ την άλλη βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας απ’ το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ κι εκφράζεται θετικά για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς…

Ορισμένοι απ’ τους οικοδεσπότες του ανησυχούν για τις αντιδράσεις του απρόβλεπτου Προέδρου. Γι’ αυτό και αποφάσισαν στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψαν πηγές στο Foreign Policy, να περιορίσουν στα δύο έως τέσσερα λεπτά την ομιλία κάθε αρχηγού κράτους στη σύνοδο των Βρυξελλών γιατί ο Τραμπ βαριέται εύκολα…

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πασχίσει πολύ για να κρύψει την αδιαφορία του απ’ τους συνομιλητές του και να εστιάσει στα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής, αφήνοντας στην άκρη την προσφιλή του ενασχόληση με το Twitter στη διάρκεια της περιοδείας του . Κι ίσως αυτή η περιοδεία να κριθεί στο τέλος επιτυχημένη απ’ τους συνεργάτες του και τους οπαδούς του αν καταφέρει ο Τραμπ να μη ξεφύγει πολύ απ’ το σενάριο που τόσο προσεκτικά του ετοίμασαν στο Λευκό Οίκο και να μη δημιουργήσει νέους εχθρούς.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση