HomeHL-GreeceΤσίπρας: Είστε σε αδιέξοδο – Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές να κρίνουν οι πολίτες

Τσίπρας: Είστε σε αδιέξοδο – Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές να κρίνουν οι πολίτες

Σφοδρή σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή για το 4ο Μνημόνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Απαγορευμένη λέξη» αποδείχθηκαν  τα νέα μέτρα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε το… ακατόρθωτο: μίλησε επί σχεδόν δύο ώρες στη συζήτηση για το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις δύο βασικές του ρυθμίσεις για τις οποίες καθυστέρησε επί μήνες η δεύτερη αξιολόγηση και συγκεκριμένα στο αφορολόγητο, που υποχωρεί δραστικά, ούτε στη νέα σημαντική μείωση που θα υποστούν οι συντάξεις.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτολογίας του αλλά και της δευτερολογίας του επιδιώκοντας να αποκρούσει την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι τα αποκαλούμενα «αντίμετρα» είναι στην πραγματικότητα προπέτασμα καπνού για να περάσουν τα σκληρά μέτρα που λόγω του γεγονότος ότι η εφαρμογή τους ξεκινά μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος συνιστούν «τέταρτο Μνημόνιο», όπως επέμεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας από την πλευρά του κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση.

Στο άλλο μισό του χρόνου που είχε στη διάθεσή του, ο πρωθυπουργός πάσχισε να πείσει ότι «βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο η αξιωματική αντιπολίτευση», επειδή επιμένει στο αίτημα για εκλογές και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τον κάλεσε να αλλάξει στρατηγική. «Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ», είπε και σε άλλη αποστροφή του συμπλήρωσε: «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ο πρωθυπουργός, αφού τοποθέτησε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στο 2019, ανέφερε: «Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία».

«Θα βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα μέτρα»

«Θα έπρεπε να χαίρεστε, κ. Τσίπρα, εάν εμείς έχουμε προβλήματα», αντέτεινε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εγώ προσωπικά δεν τα βλέπω», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ένα είναι βέβαιο όμως, ότι σε τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο έχουν μπει οι πολίτες με τα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου. Αυτοί είναι σε αδιέξοδο και όχι εμείς. Και εν πάση περιπτώσει αν είστε και τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο και ποιος δεν είναι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε επίσης καυστικός στις παρεμβάσεις ειδικά όταν αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους που, όπως είπε, ο πρωθυπουργός το χρησιμοποίησε ως «τυράκι» για να ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές  τα μέτρα.  «Μην λέτε άλλα ψέματα, κ. Τσίπρα, ότι δήθεν δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους. Διότι πουθενά στις χίλιες σελίδες, στα 164 άρθρα του τέταρτου Μνημονίου δεν υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη.  Αντίθετα, στην δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης περιλαμβάνεται η εξής φράση: «Οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». Με απλά ελληνικά “ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε” … Μην βάζετε λοιπόν τσάμπα τυράκι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως. Για την καρέκλα το κάνουν, όχι για το χρέος. Τώρα για τη γραβάτα, μια κουβέντα μόνο: Κύριε Τσίπρα είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει για δύο λόγους:  «Ο πρώτος είναι διότι το μείγμα πολιτικής είναι στρεβλό. Με περισσότερους φόρους από όσους μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του Κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία.  Και δεύτερον, γιατί δεν έχετε ούτε τη γνώση ούτε τη βούληση να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, αφού εσείς είστε αυτοί που με τις εσφαλμένες επιλογές σας διαρκώς την αναπαράγετε».

«Οι βάτραχοι γίνονται πρίγκιπες μόνον στα παραμύθια…»

«Όσοι φαντασιώνονται ότι ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θα μετατραπεί σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι “οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες” μόνο στα παραμύθια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Ποιος από την κυβέρνησή σας άραγε θα ξεμπλοκάρει επενδύσεις, θα δρομολογήσει αποκρατικοποιήσεις, θα υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα;», διερωτήθηκε απαριθμώντας τα κυβερνητικά στελέχη που εμποδίζουν επενδύσεις.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θέλουν μια Ελλάδα που ζει με συσσίτια και επιδόματα. Θέλουν μια Ελλάδα που δίνει δουλειές, παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί ευκαιρίες» τόνισε  ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναφερόμενος στην παράταξή του είπε: «Είμαστε δύναμη ευθύνης. Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής συγκυρίας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της ιστορικής μας αποστολής. Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Όταν έρθει η ώρα, θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ένα ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν αξίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με το τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα».

«Κάποιοι “νταβατζήδες” περνάνε καλά μαζί σας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα αντιδράσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει καθεστώς ημετέρων και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. «Συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, είναι άκυρες για εμάς», είπε προσθέτοντας: «Οι κομματικοί σας στρατοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή  σας στην εξουσία. Και κάποιοι “νταβατζήδες” οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας. Βλέπετε, μερικές απλές κουβέντες έχουν διαχρονική ισχύ και αξία. Και παρότι διάφοροι προσπαθούν να σας στηρίξουν, γιατί «σας έχουν βρει μπόσικους», είσαστε μόνοι σας. Μόνοι σας, με την κοινωνία απέναντι».

Αιτιολογώντας, τέλος, την αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μέτρα και αντίμετρα, κατάληξε:  «Ψηφίστε, λοιπόν, μόνοι σας τα μέτρα που φέρνετε. Μόνοι σας, βυθισμένοι στην αυταρέσκεια, στον κυνισμό και στην αλαζονεία της εξουσίας. Μόνοι σας μπορείτε να ξεπλυθείτε στην φαντασιακή κολυμπήθρα των αντιμέτρων. Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας. Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου. Αποκλειστικά και μόνο δική σας ευθύνη».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση