HomeHL-CultureΣτ. Αρναουτάκης: “Τα Μουσεία αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Κρήτης”

Στ. Αρναουτάκης: “Τα Μουσεία αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Κρήτης”

Εκδήλωση στο Ηράκλειο με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο σημαντικό ρόλο των Μουσείων της Κρήτης στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού της επιστήμης αλλά και στη συμβολή τους στην Εθνική και τοπική οικονομία-ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν λίγο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Ο Περιφερειάρχης, παρουσία τοπικών αρχών, φορέων, εκπροσώπων του πολιτισμού , αρχαιολόγων, εργαζομένων, πολιτών, συνεχάρη την Διευθύντρια και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου για την διπλή όπως είπε γιορτή που συμπίπτει ο σημερινός εορτασμός με την μεγάλη διάκριση-βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου πριν λίγες ημέρες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων. Ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι, το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον και την στήριξη της Περιφέρειας στο σημαντικό έργο που επιτελούν όλα τα Μουσεία του νησιού μας.

Η διευθύντρια του Μουσείου κ Μανδαλάκη αναφερόμενη στο έργο και στην διάκριση του Μουσείου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την έμπρακτη όπως είπε στήριξη ενώ ευχαριστίες εξέφρασε στους συναδέλφους της στο προσωπικό κ.α.

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η αποψινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τιμώντας σε διεθνές επίπεδο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου γιορτάζει δύο φορές. Συμμετέχει έτσι, ταυτόχρονα, σε μια παγκόσμια γιορτή, βασικό μήνυμα της οποίας είναι η καθιέρωση των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα, όμως, η σημερινή επέτειος είναι ιδιαίτερη καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βραβεύθηκε με τη μεγάλη τιμητική διάκριση στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μουσείων στο Ζάγκρεπ της Κροατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο βραβείο έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα βραβεία και στις σημαντικές διακρίσεις που το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για διακρίσεις που οφείλονται στην επιστημονική δουλειά που συντελείται μέσα στις αίθουσες αυτού του μουσείου αλλά και στα εργαστήρια κάτω από αυτό. Πρόκειται για βραβεύσεις που αποδεικνύουν ότι οι αρχαιολόγοι του Ηρακλείου, οι συντηρητές, οι αρχαιοφύλακες, το διοικητικό προσωπικό, επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών του Μουσείου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του νησιού μας. Βασικός πυλώνας σε αυτήν την πορεία παραμένει ο πολιτισμός και η ιστορία της Κρήτης. Ένας πυλώνας που μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίας δένεται στενά και στηρίζει τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και εν γένει την Ανάπτυξη της Κρήτης.

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, είναι κρίσιμο οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου, όπως καθημερινά πράττουμε και επιδιώκουμε στην Περιφέρεια,  να ρίξουμε τα τείχη και να αναζητήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας πρώτα με εμάς τους Έλληνες που ζούμε δίπλα σε θησαυρούς και μετά με τους ξένους επισκέπτες.

Κλείνοντας, θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ως η ναυαρχίδα του τοπικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μεγαλύτερα ή μικρότερα μουσεία και συλλογές της Κρήτης αποτελούν το μεγάλο μας θησαυροφυλάκιο. Αποτελούν το σκαρί πάνω στο οποίο η Κρήτη εδώ και αιώνες ταξιδεύει στην πολυκύμαντη Μεσόγειο θάλασσα. Για τους λόγους αυτούς η Περιφέρεια Κρήτης σας συγχαίρει θερμά για τη δουλειά που επιτελείτε καθώς και για τη σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση διαβεβαιώνοντάς σας, ότι θα παραμείνουμε σύμμαχοι και αρωγοί στο έργο σας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση