HomeHL-9Διεθνής Ημέρα Μουσείων…με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων…με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες

Καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων δίνει μία ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επισκεφτεί τα μουσεία της περιοχής του χωρίς να πληρώσει εισιτήριο.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Για να τιμήσει την ημέρα, πέραν της δωρεάν εισόδου, κάθε μουσείο (ανάλογα με τους πόρους και τη διάθεση που έχει) οργανώνει μία σειρά από ειδικές δράσεις που κινούνται γύρω από την επίσημη θεματολογία στην οποία εστιάζει κάθε χρονιά το ICOM και αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Τα μουσεία μπορούν, άλλωστε, να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση