HomeHL-WorldΡωσία και Ιταλία διευρύνουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα

Ρωσία και Ιταλία διευρύνουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα

Συναντήθηκαν Πούτιν και Τζεντιλόνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ρωσία και η Ιταλία συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

«Συζητήσαμε και την προοπτική της μελλοντικής μας συνεργασίας, περιλαμβανομένου και του ενεργειακού τομέα» δήλωσε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει το 43% των αναγκών της Ιταλίας σε φυσικό αέριο.

Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα επικυρώθηκε και με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και της ιταλικής Eni, που αφορά την εξόρυξη, επεξεργασία,το μάρκετινγκ και την διάθεση προϊόντων. Η συμφωνία υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, παρουσία του Ρώσου προέδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η Συμφωνία επικυρώνει τα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν μεταξύ των δύο εταιρειών, όσον αφορά την εξόρυξη σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μπαρέντς. Εκτός των άλλων οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν την περαιτέρω διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας τους, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο έργο Zohr στην υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου, καθώς και τις προοπτικές πώλησης πετρελαϊκών προϊόντων στην χώρα αυτή της Μεσογείου.

To 2013 η Eni και η Rosneft είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράκτια εκμετάλλευση της ρωσικής υφαλοκρηπίδας, στην Αρκτική. Το 2016 συμφώνησαν να πουλήσουν ποσοστό στο «οικόπεδο Σορούκ» της Αιγύπτου, όπου εντοπίσθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr. Η Rosneft προτίθεται να αποκτήσει από την ιταλική το 30% της Eni στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση