HomeΚΟΣΜΟΣΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε η Τσέλσι Μάνινγκ των Wikileaks

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε η Τσέλσι Μάνινγκ των Wikileaks

Μετά από επτά χρόνια στη φυλακή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αμερικανίδα διεμφυλική στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει στη φυλακή μόλις επτά από τα 35 έτη που είχε καταδικαστεί για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks.

H Μάνινγκ αποχώρησε απ’ τη στρατιωτική φυλακή Φορτ Λέβενγουερθ στο Κάνσας, όπως επιβεβαίωσε στο ΒΒC εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μειώσει την ποινή της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών.

Η 29χρονη, που είχε γεννηθεί άνδρας με το όνομα Μπράντλεϊ Μάνινγκ, είχε δηλώσει το 2013 -μία μέρα μετά την καταδίκη της για περισσότερες από 20 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η κατασκοπεία- ότι από την παιδική της ηλικία ένιωθε γυναίκα και ήθελε πλέον να ζει ως γυναίκα και να την αποκαλούν Τσέλσι.

bradley_1

Η Μάνινγκ υπηρετούσε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών, όταν διέρρευσε στη Wikileaks τους φακέλους καθώς κι ένα βίντεο, που έδειχνε ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να σκοτώνει 12 αμάχους στη Βαγδάτη το 2007.

Πέρυσι αποπειράθηκε δύο φορές να βάλει τέλος στη ζωή της μέσα στην ανδρική στρατιωτική φυλακή του Φορτ Λέβενγουερθ, ενώ έκανε και απεργία πείνας, την οποία τερμάτισε όταν ο στρατός ενέκρινε το αίτημά της να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση