HomeHL-EconomyMoody’s: Σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες τα προβληματικά δάνεια

Moody’s: Σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες τα προβληματικά δάνεια

Προσδοκίες για βελτίωση στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σταθερό το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διατηρεί ο Moody’s, αντανακλώντας τις προσδοκίες του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης για κάποια βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών και στην ποιότητα των δανείων στο 2017 – 2018, κάνοντας όμως λόγο και για «πολύ υψηλά επίπεδα προβληματικών δανείων». Ανάπτυξη 1,5% το 2017 και 2% το 2018 «βλέπει», εν τω μεταξύ, ο οίκος.

Όπως αναφέρει σε έκθεση του με τίτλο «Το outlook του τραπεζικού συστήματος: Ελλάδα – Οι προοπτικές κερδοφορίας έχουν βελτιωθεί, αλλά τα προβληματικά δάνεια παραμένουν μια σημαντική πρόκληση», αναφέρεται ότι τα προβληματικά δάνεια παραμένουν μια σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αναμένουμε ότι θα ξεκινήσουν να μειώνονται. Παράλληλα, εκτιμάται πως οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2017-2018.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα έλθουν αντιμέτωπες με μια σημαντική πρόκληση, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 40% ως το τέλος του 2019. Αν και κάθε τράπεζα έχει δεσμευτεί για ένα τριμηνιαίο σχέδιο μείωσης, το αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και οι χαμηλές τιμές ακινήτων θα δυσχεράνουν την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs κατά 40 δισ. ευρώ, όπως απαιτείται.

Ο Moody’s σημειώνει, ακόμη, ότι το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσει να είναι δύσκολο και θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές της εγκαίρως. Ο οίκος προβλέπει πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017 και στο 2% το 2018. Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές των ακινήτων σε κάμψη.

Ακόμη, αναφέρεται πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υψηλή, καθώς το πολιτικό και οικονομικό πεδίο εξακολουθεί να είναι «εύθραυστο», υπονομεύοντας τις προσπάθειες τω τραπεζών να προσελκύσουν καταθέσεις πίσω στο τραπεζικό σύστημα.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση