HomeHL-EconomyCapital controls: Μετ’ εμποδίων η άρση τους

Capital controls: Μετ’ εμποδίων η άρση τους

Ο «οδικός χάρτης» για την σταδιακή χαλάρωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να συμβιώσουμε με τα capital controls, όπως προκύπτει από τον οδικό χάρτη για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls και την επέτειο «γιόρτασε» το ΥΠΟΙΚ, εκδίδοντας ένα οδικό χάρτη, που περιγράφει τη στρατηγική για τη λήξη τους.

Το υπουργείο παραδέχεται τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αναφέρει ότι, «κατά τους πρώτους μήνες του 2017, οι επικρατούσες συνθήκες δεν επέτρεψαν την υλοποίηση μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης».

Επίσης, όπως γράφει το newmoney.gr, δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση του ορίου αναλήψεων των 840 ευρώ σε διάρκεια δύο εβδομάδων.

Το ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζει ότι η άρση των capital controls πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αλλά, ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι αυτό εξαρτάται από τις μακροοικονομικές συνθήκες, τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, την υλοποίηση του προγράμματος και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικά βήματα απελευθέρωσης της αγοράς κεφαλαίων. Στον οδικό χάρτη αναφέρεται ότι στα επόμενα βήματα, το βάρος πρέπει να δοθεί -για παράδειγμα- στη σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID).

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι τα βήματα χαλάρωσης θα είναι σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, ενώ η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι χρονικά οριοθετημένη, δηλαδή δεν υπάρχουν χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια κάθε σταδίου.

Δείτε εδώ τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση