HomeHL-HealthΑσβέστιο και βιταμίνη D προστατεύουν από την πρόωρη εμμηνόπαυση

Ασβέστιο και βιταμίνη D προστατεύουν από την πρόωρη εμμηνόπαυση

Διατροφικοί σύμμαχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στον οργανισμό τους έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Αλεξάνδρα Πέρντιου-Σμιθ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 120.000 γυναίκες, 25-49 ετών σε βάθος 30ετίας.

Όσες προσλάμβαναν την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου μέσω διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν την ηλικία των 45 ετών. Ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μέσω διατροφής, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου, αλλά το τελευταίο υπάρχει επίσης σε πολλές άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες και μπρόκολο). Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αβγού κ.α.

Μια στις δέκα γυναίκες εκδηλώνει πρόωρη εμμηνόπαυση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άνοια.

Οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχουν συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την ενδομητρίωση κ.α.

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδιά και δεδομένου ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό για μια γυναίκα να αποφύγει την πρόωρη εμμηνόπαυση με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση