HomeHL-WorldΤην Κυριακή ορκίζεται ο Μακρόν πρόεδρος της Γαλλίας

Την Κυριακή ορκίζεται ο Μακρόν πρόεδρος της Γαλλίας

Μια εβδομάδα μετά τον θρίαμβό του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Κυριακή, μία ακριβώς εβδομάδα μετά τον θρίαμβό του στις γαλλικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ορκιστεί επισήμως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μακρόν κατέθεσαν μαζί τη Δευτέρα στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κατά τις τελετές για την 72η επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αναζητήσει τον διάδοχό του στην εξέδρα για τους επισήμους που έχει στηθεί στην Πλας ντε λ’ Ετουάλ και τον αγκάλιασε για να τον χαιρετίσει.

Η επέτειος αυτή δίνει στον Μακρόν την ευκαιρία για μία πρώτη συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Τον νικητή των εκλογών υποδέχθηκαν πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το οποίος τον συνεχάρη σφίγγοντας θερμά το χέρι του.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και το 2012, όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε καταθέσει στεφάνι στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί, που ήταν τότε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Στις 8 Μαΐου 1995 δύο πρόεδροι βρίσκονταν ήδη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ο απερχόμενος Φρανσουά Μιτεράν και ο νεοεκλεγείς Ζακ Σιράκ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση