Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες από την υπογραφή της ελληνοβελγικής σύμβασης εργασίας βάσει της οποίας 15.000 Ελληνες ανειδίκευτοι εργάτες εργάστηκαν στα ορυχεία του Βελγίου από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

Ο Αρης Λιάπης δραστηριοποιείται στον τουρισμό.
Ο Αρης Λιάπης δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

 

Πολλοί από τους Ελληνες που ζουν στις Βρυξέλλες έχουν παρουσιάσει σπουδαία «δείγματα γραφής» στον χώρο των επιχειρήσεων, έχουν καταξιωθεί στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και έχουν περάσει από την «όχθη» του εργάτη σε εκείνη του εργοδότη.

Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, μια ομάδα επτά Ελλήνων ομογενών προχώρησαν στη σύσταση μιας οργάνωσης μέσω της οποίας ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος του Βελγίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς και συνέργειες. Το επιχειρηματικό δίκτυο, που ακούει στο όνομα Bucephalos, λειτουργεί ως «γέφυρα» δικτύωσης Ελλήνων επιχειρηματιών που κατοικούν στο Βέλγιο, αλλά και Ελλήνων που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός των εθνικών τους συνόρων. Αρκετές ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, όπως οι Κορρές, Apivita, Cocomat, Δρομέας κ.ά. έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του για να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στην πρωτεύουσα του Βελγίου.Η «Οικονομία» συνάντησε από κοντά τρεις δεύτερης γενιάς Ελληνες που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στις Βρυξέλλες, αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και βοηθούν, μέσω του Bucephalos, ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούν μια θέση στη χώρα που λειτουργεί ως το κέντρο λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου.

Επένδυση 7 εκατ.

Στην περίπτωση του Αρη Λιάπη δεν κόπηκαν ποτέ οι επιχειρηματικοί δεσμοί με την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ακροβατώντας επιχειρηματικά μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου, αυτό το διάστημα έχει δώσει όλη του την ενέργεια σε ένα επενδυτικό project που θα προωθήσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την περιοχή του Βόλου, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους, τοποθετήθηκε επενδυτικά ιδρύοντας την Sail Aegean, μια εταιρεία που προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις της θάλασσας να απολαύσουν τα ελληνικά νησιά εν πλω.

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς, που κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 60.000 λίρες, κατέληξε, μαζί με τον θείο του Απόστολο, στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ δυνατή τουριστικά, λόγω κλίματος και φυσικού κάλλους, όμως η ανταγωνιστικότητά της πλήττεται σημαντικά από την έλλειψη υποδομών. Η έλλειψη μαρινών σε μια κατεξοχήν νησιωτική χώρα είναι αποτρεπτικός παράγοντας προσέλκυσης σκαφών, ενώ παράλληλα στερεί από το κράτος μια σημαντική πηγή εσόδων.

 

O Μάνος Καβλεντάκης (αριστερά) δραστηριοποιείται στις ασφάλειες και ο Τεό Μητροβόλτσης στις κατασκευές.
O Μάνος Καβλεντάκης (αριστερά) δραστηριοποιείται στις ασφάλειες και ο Τεό Μητροβόλτσης στις κατασκευές.

Η διοίκηση της εταιρείας ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς προτείνοντας να αναλάβει με δικά της έξοδα την κατασκευή πλατφόρμας ελλιμενισμού σκαφών σε μια μαρίνα 700 θέσεων. Οπως όμως αποκάλυψε ο Αρης, η συζήτηση που ξεκίνησε το 2009 ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση, με αποτέλεσμα να αλλάξει το αρχικό πλάνο. «Το επόμενο βήμα ήταν να αγοράσουμε ένα οικόπεδο 20 χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο για να δημιουργήσουμε τη δική μας μαρίνα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αλλάξει τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος φαίνεται να έχει αγκαλιάσει τη Sail Aegean. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τον αριθμό των ιδιόκτητων σκαφών της από ένα σε 20. Τα σκάφη είναι μήκους από 10 έως 16 μέτρα και μόνο πέρυσι μετέφεραν 2.500 τουρίστες. Στο business plan του 2018 περιλαμβάνεται δε η απόκτηση 2-3 καινούργιων σκαφών.

Με κρητικό DNA

Να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ασφαλιστικό κλάδο του Βελγίου έχει καταφέρει και η Eurocreta, δίνοντας «αέρα» κρητικό στην περιοχή των Βρυξελλών. Με επικεφαλής τον Μάνο Καβλεντάκη -ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2008- η ελληνική εταιρεία, που χαρακτηρίζεται από κρητικό DNA και φιλοσοφία ευρωπαϊκή, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βέλγων πολιτών.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Ρέθυμνο και Λονδίνο, επέστρεψε στο Βέλγιο για να δώσει μια νέα πνοή στην οικογενειακή επιχείρηση. Αλλωστε ο πατέρας του ήταν ήδη γνωστός στην εν λόγω αγορά, αφού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και για αρκετά χρόνια ασκούσε καθήκοντα διευθυντή στο γραφείο που διατηρούσε ο ΕΟΤ στις Βρυξέλλες.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι η ενασχόληση της οικογένειας Καβλεντάκη με τον τουρισμό θα ήταν αναπόφευκτη, λόγω καταγωγής από ένα νησί με ισχυρή τουριστική βάση, εντούτοις τη μάχη κέρδισε ο πολλά υποσχόμενος ασφαλιστικός κλάδος. Η απόφαση ανοίγματος ασφαλιστικού γραφείου που θα εξ ειδικευόταν σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν άμεση και η σύσταση της Eurocreta γεγονός. Το 2005, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο Μάνος άνοιξε ένα ξεχωριστό υποκατάστημα, το οποίο το 2008 μπήκε υπό τη σκέπη της Recordbank του ομίλου ING που κατέχει την τρίτη θέση στη βελγική αγορά, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο το brand Eurocreta. Ο Μάνος αναφέρει ότι παρόλο που υπάρχει ακόμη χώρος για νέους «παίκτες», ο ανταγωνισμός να είναι πολύ έντονος. Τονίζει πως ο ασφαλιστικός κλάδος του Βελγίου δεν επηρεάστηκε από την κρίση, αφού ακόμα και σήμερα το 70% των πολιτών προκρίνουν τη ιδιωτική ασφάλιση έναντι της δημόσιας, ενώ επισημαίνει ότι ο αριθμός των μεσιτών δεν ξεπερνά τους 1.000.

Εργα σε Κούβα και… Σκύρο

Εδώ και 23 χρόνια, στην «καρδιά» του Βελγίου δραστηριοποιείται μια κατασκευαστική εταιρεία ονόματι Mitro Group, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οικοδομικών εταιρειών που αναλαμβάνουν μεγάλα projects ιδιωτικά αλλά και κρατικά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πίσω από το διεθνές brand κρύβεται ένας Ελληνας επιχειρηματίας!

O Τεό Μητροβόλτσης ανήκει στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν από το μηδέν. Χάρη στη σκληρή δουλειά και την επιμονή του κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία του σε έναν όμιλο που σήμερα απασχολεί 90 εργαζομένους και καταγράφει τζίρο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Mitro βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε Ρουμανία, Μολδαβία και Κούβα, καθώς και στη Σκύρο στην οποία ο Ελληνας επιχειρηματίας χτίζει resort, πολυτελείς κατοικίες με πισίνα, σε μια περιοχή 15 στεμμάτων, ενώ για την τρέχουσα χρονιά ο στόχος είναι αύξηση τζίρου κοντά στο 25%.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση