HomeΕΛΛΑΔΑΈτσι «κληρονόμησε» η ΣΕΚΑΠ το πρόστιμο που προκάλεσε πολιτική θύελλα

Έτσι «κληρονόμησε» η ΣΕΚΑΠ το πρόστιμο που προκάλεσε πολιτική θύελλα

Η χρεοκοπία, η διάσωση και οι… σκελετοί στην ντουλάπα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η «εποχή Σαββίδη» στη ΣΕΚΑΠ, που ξεκίνησε το 2013, σήμανε την επαναφορά της άλλοτε χρεοκοπημένης συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης, με εξωστρεφή προσανατολισμό, τη διατήρηση της δουλειάς εκατοντάδων εργαζομένων και χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών, αλλά και τη διασφάλιση εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων κατ΄ έτος για τα κρατικά ταμεία μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Τα παραπάνω κινδύνεψαν να γίνουν καπνός εξαιτίας ενός προστίμου-μαμούθ, από «αμαρτίες» του παρελθόντος, που τελέστηκαν τέσσερα χρόνια πριν την εξαγορά, για τις οποίες η πλευρά του ομογενούς επιχειρηματία δηλώνει πως δεν είχε γνώση.

«Δεν ήμασταν ενήμεροι για τις φοβερές εκκρεμότητες που υπήρχαν από το παρελθόν», ανέφερε το δεξί χέρι του Σαββίδη και πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, που μετά από πέντε έτη επανήλθε από το 2015 σε τροχιά κερδοφορίας. Αναφερόταν στο πρόστιμο, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ με τις προσαυξήσεις, που καλούνταν να πληρώσει η σημερινή ιδιοκτησία για την πολύκροτη υπόθεση λαθρεμπορίου του 2009, όταν η καπνοβιομηχανία βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ).

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό παράπονο που διατυπώθηκε από τη νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ: «Το 2013, όταν αποκτήσαμε την εταιρεία, προχωρήσαμε έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις από την τότε κυβέρνηση ότι η επένδυσή μας θα λάβει τη δεδομένη για τέτοιες περιπτώσεις στήριξη από το ελληνικό κράτος. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη» δήλωσε ο κ. Νταβιντιάν. Ο ίδιος έχει περιγράψει με μελανά λόγια τα εμπόδια που βρήκαν μπροστά τους, τα οποία είχαν να κάνουν όχι μόνο με τα «κρυφά» χρέη που είχαν κληρονομηθεί, αλλά και με τη γραφειοκρατία, τα τελωνεία, το φορολογικό, τα κενά της νομοθεσίας που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

«Παρ’ όλα αυτά είμαστε περήφανοι που η επένδυση του κ. Σαββίδη έσωσε τη ΣΕΚΑΠ και απέτρεψε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε το κλείσιμό της στην τοπική οικονομία, στις οικογένειες των εργαζομένων και στους 5.000 καπνοπαραγωγούς της ΣΕΚΕ» δήλωνε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος της εταιρείας, χωρίς να γνωρίζει τότε την πολιτική θύελλα που θα ξεσήκωνε σχεδόν έναν χρόνο μετά η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για να δώσει λύση σε περιπτώσεις σαν αυτή, απαλλάσσοντας τους επενδυτές από τις εκκρεμότητες προηγούμενων διοικήσεων, τις οποίες δεν γνώριζαν.

Τον Μάιο του 2009, όταν εντοπίστηκε το πλοίο «Mitridat» με το ύποπτο φορτίο με τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ στον Β. Ευβοϊκό Κόλπο, η καπνοβιομηχανία ανήκε κατά 50,36% στην ΑΤΕ και κατά 34% στη ΣΕΚΕ, ενώ 8,5% ανήκε στον συνεταιρισμό των εργαζομένων και μικρότερα ποσοστά σε μικρομετόχους.

Επισημαίνεται πως το πρόστιμο επιβλήθηκε και επικυρώθηκε πρόσφατα, παρόλο που τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας έχουν αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια. Για την υπόθεση έχουν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τέσσερα άτομα-μέλη της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας – οι οποίοι κατηγορήθηκαν για «λαθρεμπορία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα», από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ. Αθωώθηκαν, ωστόσο, και οι τέσσερις.

sekap2

Καταδίκη

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ, Ιωάννης Ζήνας, και ο αγοραστής του φορτίου, Κωνσταντίνος Παχής, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τον Φεβρουάριο του 2015 σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έκαστος, αλλά αθωώθηκαν τον Μάιο του 2016 από το Τριμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή.

Από το πρωτόδικο δικαστήριο είχαν αθωωθεί ο τότε πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Παπάς -ο οποίος έχει κατέβει στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Καρδίτσας και πληροφορίες τον φέρουν να ενδιαφέρεται εκ νέου για τις λίστες του κόμματος- καθώς και ο ναυτιλιακός πράκτορας Πάρις Ευαγγελινός.

Η εταιρεία Donskoy Tabak JSC, που ανήκει στον όμιλο Agrocom, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, απέκτησε τον Μάρτιο του 2013 το ποσοστό της Αγροτικής και ολοκλήρωσε την εξαγορά τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ελέγχοντας πλέον το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου, με το ποσοστό της συναλλαγής να ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί αποτυχημένοι διαγωνισμοί για την πώληση της υπό εκκαθάριση εταιρείας, ενώ η κατ’ αρχήν συμφωνία, το 2012, για την εξαγορά από τον ινδικό όμιλο Bommidala Enterprises Ltd «ναυάγησε» όταν ο τελευταίος απέσυρε την προσφορά του.

savidis

Με βάση την πολυετή εμπειρία από τη ρωσική καπνοβιομηχανία, οι νέοι ιδιοκτήτες επένδυσαν τα επόμενα δύο χρόνια ένα συνολικό ποσό άνω των 35 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εταιρείας, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς και επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό για παραγωγή νέων προϊόντων, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει η εταιρεία, το 2015 επανήλθε σε καθαρή κερδοφορία έπειτα από πέντε χρόνια. Τη χρονιά αυτή ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 58%. Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια μετά την εξαγορά, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε συνολικά 309 εκατ. ευρώ από τη ΣΕΚΑΠ.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που περιελάμβανε αναδιοργάνωση τμημάτων, εσωτερικές μεταθέσεις προσωπικού, εκπαίδευση (τοπικά και στη μητρική στη Ρωσία) και παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 23%, ενώ η έμφαση στην εξωστρέφεια έφερε αύξηση του συνολικού όγκου εξαγωγών το 2015 στα 809,3 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρα. Πλέον, το 60% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ για πρώτη φορά ελληνικά τσιγάρα εισήλθαν στις αγορές του Τουρκμενιστάν, της Πορτογαλίας, του Κοσόβου, της Λιβύης, της Κορέας και της Ουκρανίας. Σταθερός στόχος των διοικούντων παραμένει η περαιτέρω διείσδυση των εξαγωγών, με έμφαση στις αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και της ΕΕ.

Με την άδεια της μητρικής Donskoy Tabak, η ΣΕΚΑΠ παράγει και στέλνει στη Ρωσία τέσσερις μάρκες ρωσικών τσιγάρων, αλλά και το ελληνικό σήμα της COOPER, που μαζί με τα BF και τα GR αποτελούν τις «ναυαρχίδες» της εγχώριας αγοράς, όπου η εταιρεία κατέχει μερίδιο 4% (2015).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη τα δύο σωματεία εργαζομένων της εταιρείας, που εκπροσωπούν συνολικά 172 άτομα, διατυπώνουν δημόσια τη στήριξή τους στην εταιρεία και στις δίκαιες όπως λένε αποφάσεις που της δίνουν ζωή και συνέχεια.

Ανακοίνωση εργαζομένων

Οπως αναφέρουν, οι διεκδικήσεις που προβάλλουν όλα τα χρόνια καθορίζονται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
  • Τη διατήρησή της στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
  • Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με το υφιστάμενο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της.
  • Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της ΣΕΚΑΠ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Με αυτές τις διεκδικήσεις έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια και με αυτές συνεχίζουμε τον αγώνα μας, πιστεύοντας στις σημερινές δίκαιες αποφάσεις που δίνουν ζωή και συνέχεια στην εταιρεία μας.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλους όσους συντάσσονται με αυτές μας τις επιδιώξεις και είναι στο πλευρό μας, και διαβεβαιώνουμε όσους θελήσουν να ισοπεδώσουν αυτές μας τις διεκδικήσεις, ότι θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και την τοπική κοινωνία», αναφέρεται.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση