HomeHL-9Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: “ Η Κυριακή είναι Αργία”

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: “ Η Κυριακή είναι Αργία”

Συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 17ης Μαίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αντίθεση τους για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου εκφράζουν με ανακοίνωση τους τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι ίδιοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαίου, καλώντας όλους σε μαζική συμμετοχή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν:

“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες μητέρες, νέες και νέοι, Τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης έρχονται πάνω στα προηγούμενα που ήταν και αυτά «τα τελευταία»…

Η άγρια φοροληστεία που αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, μείωση του αφορολόγητου, απαγόρευση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, νέο τσεκούρι στις συντάξεις, μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας αλλά και προσπάθεια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρέπει να σημάνουν κλίμα αγωνιστικής απάντησης και διεκδικητικού απεργιακού αγώνα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί εργαζόμενους και καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης για την δήθεν διευκόλυνση των καταναλωτών, την τόνωση της αγοράς, τη μείωση της ανεργίας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους.

Συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και μας κάνει λάστιχο για τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε “τόνωση της αγοράς”, δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν “εξυπηρετεί” τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, χιλιάδες είναι οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. ΚΥΡΙΑΚΗ αργία όλων των εργατών!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά «πανηγυρίζει» για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί «εργασιακό μεσαίωνα». Χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις που φέρνουν τα παραπάνω στη ζωή μας.

Σήμερα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα ακανόνιστα ωράρια, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται, τα ρεπό που δεν δίνονται, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μιας μέρας, τα κακοπληρωμένα ωρομίσθια, μετατρέπουν το μεροκάματο σε καθημερινό Γολγοθά, οδηγούν σε αποδιοργάνωση την κοινωνική, προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Κάνουν δρόμο μετ’ εμποδίων τη μητρότητα, σε έναν κλάδο που το εργατικό δυναμικό αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από γυναίκες. Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Με τον ίδιο τρόπο, αντεργατικές ανατροπές όπως η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ξεκίνησαν από το εμπόριο για να επεκταθούν στη συνέχεια σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η Κυριακή αργία δε μπαίνει στα μουσεία, αγώνας και απάντηση στην εργοδοσία! Συνάδελφοι, στο Ηράκλειο τα καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά αυτή την Κυριακή 7/5, όχι από την καλή πρόθεση της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά γιατί πολύ απλά έχουν επιλέξει ήδη άλλες ημερομηνίες για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους!

Συνάδελφε, σε καλούμε να σκεφτείς : τί κερδίσαμε με την αναμονή, με τη λογική του «κοινού συμφέροντος», το αν πάει καλά η επιχείρηση θα είμαι και εγώ καλά, με τη λογική ότι υπάρχουν και χειρότερα ή με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα προβλήματα. Δεν έχουμε άλλη ώρα για χάσιμο. Τα νέα μέτρα που θα έρθουν και θα προστεθούν στα προηγούμενα σημαίνουν κι άλλη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής μας. Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους. Οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν.

Η αναμονή, η απογοήτευση, ο φόβος κάνουν την εργοδοσία ακόμα πιο επιθετική, να ξεσαλώνουν στις πλάτες μας. Έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας! Ο μόνος δρόμος που έχουμε και που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από το σωματείο μας, μέσα στους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα.

Να σηκώσουμε κεφάλι, να μη δεχόμαστε την εκμετάλλευση, να διεκδικούμε και να δίνουμε και το χέρι σε όποιον πάει να σηκωθεί. Καλούμε: όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

-Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αναπλήρωση των απωλειών των τελευταίων χρόνων.

-Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων & των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις&παροχές.

Καλούμε: τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση