HomeHL-HealthΚΕΕΛΠΝΟ: Η υγιεινή των χεριών σταματάει τον κύκλο της μικροβιακής αντοχής

ΚΕΕΛΠΝΟ: Η υγιεινή των χεριών σταματάει τον κύκλο της μικροβιακής αντοχής

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το μέτρο Υγιεινής των Χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διασποράς μικροβίων και κατανάλωσης αντιβιοτικών», τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την υγιεινή των Χεριών, που εορτάζεται στις 5 Μαΐου.

Η υγιεινή των χεριών αποτελεί το απλούστερο και πιο άμεσο μέτρο πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και εφαρμόζεται στον τόπο παροχής φροντίδας του ασθενούς. Συνδέεται άμεσα με την ιατρονοσηλευτική κλινική πρακτική και προστατεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αναγκαιότητα εφαρμογής της υγιεινής των χεριών είναι επιτακτική, γιατί η διασπορά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών αυξάνεται παγκοσμίως, έχοντας πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ειδικά όσον αφορά το νοσοκομειακό χώρο, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που αποτελούν τα τελευταία θεραπευτικά όπλα που διαθέτουμε για λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια.

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού μέτρου δεν είναι καθόλου αυτονόητη και απαιτεί την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλης της ιεραρχίας του νοσοκομείου. Η υγιεινή των χεριών θα πρέπει να αποτελεί μία σταθερή προτεραιότητα της πολιτικής των νοσοκομείων για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας σε αυτή», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλήγει τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της Υγιεινής των χεριών: Προστατεύει τους ασθενείς και τα τους επαγγελματίες υγείας! Σταματάει τον κύκλο της μικροβιακής αντοχής!»

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση