HomeHL-Greece«Παγίδα» στην αντιπολίτευση με τα αντίμετρα, για να περάσει τα μέτρα, στήνει η κυβέρνηση

«Παγίδα» στην αντιπολίτευση με τα αντίμετρα, για να περάσει τα μέτρα, στήνει η κυβέρνηση

Εντός των ημερών στη Βουλή η συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιό της για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, χωρίς αναταράξεις, με παράλληλη πίεση στην αντιπολίτευση, ώστε να μετριαστεί η κριτική, εκπονεί η κυβέρνηση και αρχίζει να το εφαρμόζει, με δεδομένο ότι η συμφωνία έρχεται εντός των ημερών στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η κυβέρνηση θα ξεχωρίσει το πακέτο των μέτρων από εκείνο των θετικών «αντιμέτρων», ζητώντας από την αντιπολίτευση να ψηφίσει το δεύτερο, με σκοπό να την εκθέσει στις κοινωνικές ομάδες, που αυτά θα αφορούν και θα ευνοούν.

Επιπλέον, μία υπερψήφιση των «αντιμέτρων» από την αντιπολίτευση, θα σημάνει εμμέσως πλην σαφώς ότι αποδέχεται και εκείνη τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και ιδιαίτερα τις προβλέψεις για τους δημοσιονομικούς στόχους, αφού προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η επίτευξη των στόχων αυτών!

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ειδικό non paper αναφέροντας ένα προ ένα τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και την 1η Ιανουαρίου του 2020, εφόσον βέβαια η χώρα ξεπεράσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στο ίδιο non paper δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στα σκληρά μέτρα με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, που θα εφαρμοστούν έτσι κι αλλιώς. Η προσπάθεια για επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας είναι εμφανής, όσο πλησιάζει η κατάθεση των σχετικών κειμένων στη Βουλή.

Παράλληλα με την πίεση στην αντιπολίτευση ξεκινά και η επιχείρηση ενημέρωσης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και η διαχείριση της όποιας δυσφορίας εκδηλωθεί στις τάξεις των βουλευτών ή των κομματικών στελεχών.

Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να θέσει τις προτεραιότητες και να καθορίσει τις κινήσεις. Την Παρασκευή είναι πιθανό να γίνει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει μάλλον το Σαββατοκύριακο.

Το ή τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή έως τις 10 Μαΐου, ώστε αμέσως να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 του μήνα και στη συνέχεια να ψηφιστούν από την ολομέλεια τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Μαίου, με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση