HomeHL-EconomyΓραφείο Προϋπολογισμού: Ασταθής η κατάσταση της οικονομίας

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ασταθής η κατάσταση της οικονομίας

Ορατό το ενδεχόμενο νέας ύφεσης!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ελληνική οικονομία παραμένει σε μία ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση, προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τονίζοντας ότι «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017». Χαρακτηρίζει τη γενική εικόνα της οικονομίας απογοητευτική.

Όπως τονίζει οι πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, η κατάσταση στις επενδύσεις, οι εξαγωγές που αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο ατμομηχανής, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».

Την «απογοητευτική» εικόνα της οικονομίας την αποδίδει μεταξύ άλλων σε εσφαλμένους χειρισμούς (π.χ. κατάργηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ») και τις καθυστερήσεις στην κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη – ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία που, όπως σχολιάζεται στην τριμηνιαία έκθεση, προκάλεσαν αβεβαιότητες.

Οι μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση, επισημαίνεται και αναφέρεται ως παράδειγμα ότι η διαπραγμάτευση δεν εμπόδιζε την κυβέρνηση να λύσει νωρίς το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που θα εξομάλυνε την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, ή να διευρύνει τη φορολογική βάση μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, ή να επιταχύνει μερικές συμβολικά σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

«Θετικό πρώτο βήμα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές χαρακτηρίζει την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η οικονομία δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη

Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, τo πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη, παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα. Σύμφωνα με όσες προβλέψεις αποτολμούνται σήμερα, «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7%» τονίζει και προσθέτει ότι δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις του Προϋπολογισμού για έναν υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης.

Η κατάσταση παραμένει ασταθής και «απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση». Ως προειδοποίηση γι’ αυτό το ενδεχόμενο το Γραφείο αναφέρει τη «στασιμότητα που καταγράφθηκε το 2016 (0,0% σε πραγματικούς όρους) και ιδιαίτερα η πτώση του ΑΕΠ κατά 1,1% (ΕΛΣΤΑΤ) το τέταρτο τρίμηνο του 2016 (ετήσια βάση, έτος αναφοράς 2010 με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση), κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (-13,8%)» καθώς και την αρνητική τάση που δημιουργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς μεταφέρθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (carry-over effect).

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός ότι «από την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής η ελληνική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 (και το αμέσως προηγούμενο), συμπτώματα οικονομικής αναιμίας εμφανίζονται τόσο στη σφαίρα της παραγωγής, όσο και στη σφαίρα της ρευστότητας» σημειώνει.

Κίνδυνος αμφισβήτησης προβλέψεων

Στην Έκθεσή του το Γραφείο προειδοποιεί ότι αν η επιβράδυνση επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο παγίδευσης σε στασιμότητα διαρκείας, εφόσον δεν αλλάζει το παραγωγικό πρότυπο.

Η οικονομία βρίσκεται συνεπώς σε ασταθή ισορροπία. «Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία τριετία διαπιστώνουμε οριακή θετική μεταβολή του ΑΕΠ τον πρώτο ενάμιση χρόνο και οριακή αρνητική μεταβολή τον δεύτερο γύρω από το μηδέν και με μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Ενδεικτικό για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τι προβλέψεις του για ανάπτυξη. Ας σημειωθεί ότι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και αν δεν εφαρμοσθούν έγκαιρα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί κατά το ΔΝΤ, το 2022, σε 1%» σημειώνει.

Αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα εξελίξεων ήταν ότι παραμένει απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποιεί.

Παραμένει υψηλό το κόστος σε υποδομές και προμήθειες

Ανοιχτά παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα και από πλευράς δαπανών, όπως αναφέρεται.

«Στην πλευρά των δαπανών είναι κυρίως αφενός μεν η διαπλοκή και η διαφθορά που ακόμα προκαλούν υψηλό κόστος σε υποδομές και προμήθειες και αφετέρου η προβληματική κατανομή των κοινωνικών δαπανών» υπογραμμίζεται.

Όπως αναφέρει η έκθεση δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες συγκράτησης ή και μείωσης των κρατικών δαπανών κάτι που μένει να δείξει η επανεξέτασή τους που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη του κ. Χουλιαράκη. Η επανεξέταση πραγματοποιείται ως μέρος μιας σχετικής προσπάθειας στην Ε.Ε.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση