HomeHL-GreeceΥπουργείο Υποδομών: Συστήνεται υπηρεσία διοδίων για όλη τη χώρα

Υπουργείο Υποδομών: Συστήνεται υπηρεσία διοδίων για όλη τη χώρα

Nεοσύστατη «Υπηρεσία Οδικών Τελών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον πλήρη έλεγχο του οδικού δικτύου της χώρας επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών, στελεχώνοντας την νεοσύστατη «Υπηρεσία Οδικών Τελών» που θα αναλάβει να εποπτεύσει αλλά και να χαράξει την στρατηγική εξορθολογισμού των διοδίων και την σύνταξη προδιαγραφών για ενιαία ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια.

Πρόκειται για μια υπηρεσία στα πρότυπα του παλιού «Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας» που διαλύθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, η οποία δεν θα αποτελέσει ξεχωριστό Οργανισμό, ωστόσο θα στελεχωθεί με δικό της προσωπικό και θα λογοδοτεί στον υπουργό Υποδομών.

Στη νέα υπηρεσία υπάγεται το σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, όπως και η κατασκευή και η διαχείριση νέων σταθμών διοδίων πλην των συμβάσεων παραχώρησης που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Με βάση το νόμο, ο υπουργός Υποδομών αποφασίζει για τα σημεία ανέγερσης σταθμών, το ύψος τελών, τις καθολικές απαλλαγές υποχρέωσης καταβολής διοδίων, ακόμη και την κατάργηση μετωπικών σταθμών διοδίων. Περιγράφεται επίσης ο τρόπος της αναλογικότητας, όπως «προπληρωμένη κάρτα ή πομποδέκτης ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο, ένα συνδρομητικό συμβόλαιο» καθώς και η παρακολούθηση και απόδοση των εσόδων.

Όπως αναφέρεται, η αναλογική χρέωση ανά κατηγορία οχήματος μπορεί να είναι είτε ανά χιλιόμετρο χρήσης είτε ανά χρονική περίοδο χρήσης (π.χ ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια κ.α), με την επιφύλαξη της εφαρμογής των προϋποθέσεων αυτών, στα έργα παραχώρησης.

Στόχος είναι η επίτευξη μιας κεντρικής διαχείρισης για τον έλεγχο και την ορθολογική κατανομή των εσόδων, σε συνδυασμό με το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Διαύγεια, στελεχώνεται η «Υπηρεσία Οδικών Τελών» που είχε προβλεφθεί με τροπολογία σε περσινό σχέδιο νόμου (4388/2016).

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση