HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμφωνία απόψε ή τα ξημερώματα με την τρόικα θέλει η κυβέρνηση

Συμφωνία απόψε ή τα ξημερώματα με την τρόικα θέλει η κυβέρνηση

Λίγο πριν τις 18:00 ξεκίνησε η σύσκεψη της ομάδας Τσακαλώτου με τους πιστωτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος  βρίσκονται από τις 17.55 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, υπουργοί της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας.

Αν υπάρξει συμφωνία απόψε τη νύχτα ή έως το ξημέρωμα, τότε η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη και στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο πολιτικό επίπεδο και στις διαδικασίες ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή,  σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Έξω πορείες, μέσα μέτρα

Στο Hilton βρέθηκαν από τις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιογλου και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις και οι πορείες για την Πρωτομαγιά, τα κυβερνητικά στελέχη είχαν μεταξύ τους σύσκεψη στο ισόγειο του ξενοδοχείου Hilton, ενώ στη διπλανή αίθουσα βρίσκονταν τα στελέχη της τρόικας.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνονταν συνεχείς ανταλλαγές κειμένων και τελικές διορθώσεις στα κείμενα που καθαρογράφονται από το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα οι δύο πλευρές μπήκαν στην κοινή σκέψη που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο staff level agreement.

Τα μέτρα που έρχονται

Ως το πρωί της Πρωτομαγιάς παρέμεναν διαφορές στο θέμα της περικοπής των συντάξεων το 2019, στο πακέτο της αξιολόγησης και της κινητικότητας στο Δημόσιο και σε ζητήματα που αφορούν την παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος, την ασυλία των διαμεσολαβητών που θα «κουρεύουν» χρέη (εξωδικαστικός συμβιβασμός) και στα κλειστά επαγγέλματα (μηχανικοί).

Εκκρεμότητες παρέμεναν και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ειδικότερα για τις περιοχές που θα οριστούν ως τουριστικές και τους μήνες του χρόνου που θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Στο πεδίο των κόκκινων δανείων το Δ.Ν.Τ. πιέζει για άνοιγμα της αγοράς των εξειδικευμένων fund  θα αναλάβουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων καθώς μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί μόλις τέσσερα και το Ταμείο ζητάει να μπουν περισσότερα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση