HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Αλλαγή φάσης Τερματικού LNG στην Κύπρο

Ν. Λυγερός: Αλλαγή φάσης Τερματικού LNG στην Κύπρο

Πρόκειται για μια αλλαγή φάσης εξαιρετικής σημασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσο και να καθυστέρησε η όλη διαδικασία ο τερματικός σταθμός LNG στην Κύπρο προχωρά επιτέλους. Πρόκειται για μια αλλαγή φάσης εξαιρετικής σημασίας αφού τώρα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί μέσω της απόφασης να μελετηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια το όλο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ξεπεράσαμε τα εμπόδια όχι μόνο των ραγιάδων που συνεχώς μας έλεγαν ότι δεν έπρεπε να υποστηρίξουμε τέτοιου τύπου οράματα για την Κύπρο έτσι ώστε να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία που πάντα προκαλεί με τους λεονταρισμούς της, αλλά και τα εμπόδια των υποτίθεται ειδικών και πολιτικών που μας εξηγούσαν ότι η Κύπρος δεν έχει αρκετά αποθέματα για να κάνει την επένδυση της κατασκευής ενός τερματικού σταθμού LNG, ενώ ξέρουμε ήδη ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ ήθελαν ως κράτη να περνούν από την Κύπρο για να υγροποιούν το φυσικό αέριο των δικών τους στρατηγικών αποθεμάτων.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να μας χαρακτηρίζουν ως γραφικούς, επειδή υποστηρίζουμε ανοικτά την κατασκευή του σταθμού υγροποίησης. Κι αυτό οφείλεται βέβαια όχι στο γεγονός ότι πείστηκαν κι οι πιο άπιστοι από τα επιχειρήματά μας, αλλά στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ που άλλαξε όλα τα δεδομένα του τομέα, αλλά επίσης και της γεωοικονομίας της Ανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια είναι η ίδια πραγματικότητα που απαίτησε από την μιζέρια της συντηρητικότητας να αλλάξει κυριολεκτικά γνώμη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Έτσι η Κύπρος ετοιμάζεται να ζήσει μία άλλη φάση που ξεπερνά κατά πολύ τις παραμέτρους των κομμάτων, αφού έχουμε να κάνουμε με μία εθνική επένδυση μεγάλης εμβέλειας με τεράστιες και θεαματικές επιπτώσεις για το μέλλον. Η ίδια η Ελλάδα πρέπει τώρα να αποδεχθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει το χειροπιαστό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της Κύπρου που αφήνει επί τόπου την απραξία της στον ενεργειακό τομέα. Διότι ξέρει ότι η Κύπρος θα απελευθερωθεί μέσω ενέργειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση