HomeΚΟΣΜΟΣΕκτός ΟΗΕ θέλει τη Βόρεια Κορέα η Νότια Κορέα

Εκτός ΟΗΕ θέλει τη Βόρεια Κορέα η Νότια Κορέα

Κόκκινο πανί οι πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να εξετάσει σοβαρά ο ΟΗΕ το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε.

Και αυτό διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε χθες μια έκτακτη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη κατά την οποία οι ΗΠΑ ζήτησαν πιεστικά να αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας, λίγες ώρες πριν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου. Ο πύραυλος καταστράφηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Yonhap, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.

Η Βόρεια Κορέα, μέλος του ΟΗΕ από το 1991, διεξάγει το τελευταίο διάστημα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και προσπαθεί να αποκτήσει οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση