HomeHL-GreeceΜητσοτάκης σε Βούτση: Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία

Μητσοτάκης σε Βούτση: Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία

Συνάντηση στην Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέχεια των κινήσεων που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, έθεσε εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα επί τάπητος και του έδωσε σχετική επιστολή.

Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

«Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μου καθήκον. Του υπενθύμισα το δικό του θεσμικό ρόλο.

Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι – κατά κανόνα – εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.

Επανέφερα, επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συζητηθεί. Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση