HomeΚΡΗΤΗΞανθός: Η αξιολόγηση θα κλείσει και το κλίμα αβεβαιότητας θα αντιστραφεί

Ξανθός: Η αξιολόγηση θα κλείσει και το κλίμα αβεβαιότητας θα αντιστραφεί

«Με διαχειρίσιμο για την κοινωνία τρόπο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιτυχή, όπως είπε, ολοκλήρωση μιας παρατεταμένης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στην παρέμβασή του, κατά την ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών, που οργανώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΕΠΥ.

Όπως «όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα κλείσει, με διαχειρίσιμο για την κοινωνία τρόπο, τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης και θα αντιστρέψει το σημερινό κοινωνικό κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, ενώ θα δώσει ώθηση στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη “χαλάρωση” του ασφυκτικού κλοιού στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα» τόνισε

χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο Α. Ξανθός, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις διαχρονικές ελλείψεις, γίνονται αισθητά, πλέον, βήματα βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΣΥ και σταδιακής κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Όμως επισήμανε, «εξακολουθούμε πάντως να έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εξίσωση: την τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών και των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, αλλά και μέτρα ανακούφισης και προστασίας των αδύναμων, στήριξη του ΕΣΥ, με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διαρθρωτικές αλλαγές για τη συνολική ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας».

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα θέματα του υπουργείου Υγείας, οδηγούν, όπως αποκάλυψε, σε συμφωνία με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, στην ημερίδα έθεσε σε δημόσιο διάλογο τρείς παρεμβάσεις που ενισχύουν, όπως είπε, την ανθρωποκεντρική φροντίδα. Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων στα νοσοκομεία, τη Λίστα Χειρουργείων και τις Επιτροπές για την προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Επίσης, είπε ότι ανοίγει για πρώτη φορά τη συζήτηση για τη διαφθορά και τις άτυπες πληρωμές στο Σύστημα Υγείας, καθώς και το ιατρικό λάθος, τις αγωγές για αστική ευθύνη και την «αμυντική» ιατρική.

«Η πολιτική απάντηση στη διαφθορά στην Υγεία είναι μηδενική ανοχή, διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, αλλά κυρίως μια δέσμη θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας, που θα εδραιώνουν αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και ορθολογικής διαχείρισης των δημόσιων πόρων και θα εμπεδώνουν μια νέα κουλτούρα και ένα διαφορετικό κοινωνικό ήθος στο Σύστημα Υγείας» ανέφερε και απαρίθμησε 17 παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

  1. Νέος νόμος για τις προμήθειες, ο οποίος βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.
  2. Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.
  3. Διαφανής λίστα χειρουργείου, παράλληλα με την αντιμετώπιση των γνωστών δυσλειτουργιών του ΕΣΥ.
  4. Γραφεία προστασίας των Δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία.
  5. Αναβάθμιση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύστημα Υγείας.
  6. Απεξάρτηση του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές εργολαβίες στον τομέα στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κλπ.
  7. Εφαρμογή συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών.
  8. Μέτρα πρόληψης και καταστολής για το φακελάκι.
  9. Ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού και ειδικά των γιατρών, εδραίωση της κουλτούρας της τεκμηριωμένης ιατρικής, αλλά και του συστηματικού ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών, των κλινικών, των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και συνολικά του Συστήματος υγείας.
  10. Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας για τους γιατρούς, προτεραιότητα των περιστατικών διαφθοράς και χρηματισμού, δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας από ασθενή ή συγγενή.
  11. Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική,, με έμφαση στην ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας, καθώς και αξιόπιστου μηχανισμού διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα.
  12. Ενσωμάτωση στη Θετική Λίστα ενισχυμένων «φίλτρων» και κριτηρίων ΗΤΑ για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων.
  13. Αναβάθμιση των διαγνωστικών -θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  14. Δημοσιοποίηση δεδομένων – διαφάνεια στη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες.
  15. Προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο, ιδιαίτερα για τις μη παρεμβατικές.
  16. Κριτήρια για την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών υγείας, την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την ποιοτική φροντίδα, τη διαφανή διακυβέρνηση και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
  17. Υλοποίηση της Ειδικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση