HomeΚΡΗΤΗΝα μην «τιμωρηθούν» οι παραγωγοί με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Να μην «τιμωρηθούν» οι παραγωγοί με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Παρέμβαση στην ολομέλεια της βουλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαία και επιβεβλημένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ περίπου 400.000 αγρότες αλλά και για να μην φορολογηθούν με τους δυσμενείς κανόνες του 2016 για εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Το πρόβλημα ανέκυψε με την καταβολή  το έτος 2016 επιδοτήσεων και ενισχύσεων των προηγούμενων ετών , χωρίς ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις βεβαιώσεις που εκδίδει να διαχωρίζει τα ποσά αυτά στα έτη αναφοράς.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Μεγάλη Τρίτη  στη Βουλή, ύστερα από τον εντοπισμό του προβλήματος μέσω της ερώτησης του, λύνει εν μέρει το θέμα αφού προβλέπει τη μη αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ (λόγω υπέρβασης του ύψους των 5.000 Ευρώ) αλλά δεν προβλέπει την αντιστοίχηση των επιδοτήσεων-ενισχύσεων στις χρονιές αναφοράς 2014-2015, χωρίς την επιβολή προστίμων και ποινών, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Υποστήριξε ότι η αντιστοίχηση στα έτη αναφοράς είναι δίκαιη, αφού όπως υπενθύμισε στην αρμόδια Υφυπουργό το 2014 το αγροτικό εισόδημα φορολογούνταν με 13% ενώ η επιδότηση ήταν αφορολόγητη και το έτος 2015 το αγροτικό εισόδημα φορολογούνταν με 13% ενώ η επιδότηση ήταν αφορολόγητη έως 12.000 €, σε αντίθεση με τα ισχύοντα το 2016 που το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 22 έως 45% και η επιδότηση από το πρώτο ευρώ και επιπλέον υπενθύμισε ότι για εισοδήματα του 2014 και 2015  δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής  ΕΦΚΑ, ενώ για το 2016 υπάρχει.

Μετά από αυτά, ο Βουλευτής, ζήτησε άμεσα  ρύθμιση ώστε να μην επιβαρυνθεί κανένας αγρότης με πρόστιμο της τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης ούτε με πρόστιμο υπέρ φόρου ή με ποινή, αφού αναίτια και χωρίς δική τους υπαιτιότητα αναγκάζονται πλέον να προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις.

Η αρμόδια Υφυπουργός, κα Παπανάτσιου, ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τροποποιητικές δηλώσεις και  θα εξετάσει το δίκαιο αίτημα του κ. Κεγκερόγλου, σχετικά με την μη επιβολή προστίμων και ποινών, μήπως δηλαδή  αυτά αποφευχθούν στις περιπτώσεις που προκύπτει φορολογητέο εισόδημα, όπως είπε.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ  προκειμένου να εκδίδονται βεβαιώσεις με αντιστοίχιση των επιδοτήσεων στο  οικονομικό έτος που πραγματικά αφορούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση