HomeHL-WorldΕκλογές στην Γαλλία: Απόψε το τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις κάλπες

Εκλογές στην Γαλλία: Απόψε το τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις κάλπες

Και οι 11 υποψήφιοι θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα απρόβλεπτο ματς μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, οι 11 υποψήφιοι θα διασταυρώσουν για τελευταία φορά σήμερα τα ξίφη τους στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπου πρόκειται να μιλήσουν 15 λεπτά ο καθένας ξεχωριστά.

Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη τηλεοπτική εμφάνιση για τους υποψήφιους πριν από την εκλογική μάχη της Κυριακής, κυρίως για τους τέσσερις που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και κονταροχτυπιούνται για μία θέση στον δεύτερο γύρο: τον Εμανουέλ Μακρόν, τη Μαρίν Λεπέν, τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Λεπέν εμφανίζεται να περνά στον δεύτερο γύρο, αν και τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά της μειώνονται, όπως και αυτά του κεντρώου Μακρόν, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν και τους δύο περίπου στο 23% της πρόθεσης ψήφου.

Ο συντηρητικός Φιγιόν, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δικαιοσύνη, και ο υποψήφιος της άκρας αριστεράς Μελανσόν εμφανίζονται περίπου στο 20%.

Ωστόσο όποιος και να είναι ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο, η Λεπέν φαίνεται ότι θα χάσει.

Πάντως ο πρώτος γύρος θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπος καθώς μέχρι στιγμής οι προβλέψεις των δημοσκόπων κινούνται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους, ενώ η αποχή αναμένεται να είναι αυξημένη και σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων λένε ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιον πρόκειται να ψηφίσουν.

Αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και ο Νόαμ Τσόμσκι, ξεκίνησαν διαδικτυακό κάλεσμα χθες Τετάρτη με τίτλο: «Γαλλία, σε παρακαλούμε μην επαναλάβεις την τραγωδία Κλίντον εναντίον Τραμπ», καλώντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μελανσόν.

Η σημερινή εκπομπή ξεκινά στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Μετά την πρώτη ομιλία τους, οι υποψήφιοι θα έχουν ακόμη δυόμιση λεπτά για να μιλήσουν, ούτε όμως και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ερωτήματα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση