HomeΚΡΗΤΗΥπάρχει σχεδιασμός για την χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν;

Υπάρχει σχεδιασμός για την χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν;

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την έκδοση των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Παρά το γεγονός ότι έχει εγγραφεί σχετικό κονδύλι στον  προϋπολογισμό για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων, ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, οι οποίοι νιώθουν αγωνία, οργή και αγανάκτηση από τις μεγάλες  καθυστερήσεις.

Η καθυστέρηση στην έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (αλλά και των άλλων ταμείων) ξεπερνά τα δύο χρόνια, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης με άλλα ταμεία ο χρόνος αναμονής αυξάνεται δραματικά.

Επιπλέον μαζί με τις κύριες συντάξεις εκκρεμεί η αποπληρωμή χιλιάδων εφάπαξ και μερισμάτων.

Η τεράστια αυτή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, μεταξύ άλλων, οφείλεται στις  αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων των Ταμείων, στην αδυναμία των αρμοδίων να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους που αποχώρησαν με νέους ή ακόμη μετακινήθηκαν και σε άλλα τμήματα (λ.χ. έσοδα) και όλα αυτά σε συνδυασμό ασφαλώς με την τεράστια αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτικών αιτημάτων εκ μέρους των ασφαλισμένων.

Επειδή  έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό τοπίο τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους εργαζομένους των Ταμείων, οι οποίοι προκειμένου να προχωρήσουν μόλις «εχθές» μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης, έλαβαν τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για την εφαρμογή του νόμου της Κυβέρνησης Συριζα-Ανελ.

Επειδή η πραγματικότητα της καθημερινότητας χιλιάδων ασφαλισμένων που βρίσκονται σε αναμονή για τη χορήγηση της σύνταξής τους είναι δραματική.

Επειδή οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης κινούνται γύρω από το ευχολόγιο «χορήγηση σύνταξής σε μία ημέρα» ενώ απαραίτητη είναι η άμεση εξεύρεση λύσης και η επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που, αποδεδειγμένα, είτε αδυνατούν να επιβιώσουν είτε το συνταξιοδοτικό αίτημά τους δεν έχει εγκριτικό αποτέλεσμα.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

  • Πόσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν μέχρι σήμερα; και πως κατανέμονται σε κάθε περιφερειακή δ/νση  ανά την Ελλάδα;
  • Πόσες αιτήσεις αφορούν ενδιάμεσα πριν τις 12/5/2016(ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του ν.4387/16 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ);
  • Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα σε εύλογο διάστημα;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων εφάπαξ και μερισμάτων;»

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση