HomeHL-EconomyΟι βρετανικές εκλογές, το Brexit και οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Οι βρετανικές εκλογές, το Brexit και οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Kι ενώ μέχρι στιγμής το Brexit φαίνεται να μην επηρεάζει τις κρατήσεις των Βρετανών τουριστών για το καλοκαίρι του 2017, μία ακόμη παράμετρος, οι βρετανικές εκλογές, έρχεται να προστεθεί από χθες στο «παζλ» ως προς τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τ. Μέι έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, για τις ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν για τον κλάδο, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα μαζί με τη γερμανική- εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον που προσελκύουν στη χώρα μας οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται από τη βρετανική αγορά είναι ενθαρρυντικά, με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι για τις κρατήσεις του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία, μόλις την περασμένη εβδομάδα, από τη γνωστή εταιρεία GfK, η οποία πραγματοποιεί έρευνες αγοράς, αναφέρουν ότι, φέτος, στις προτιμήσεις των Βρετανών, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12%, με το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων να σημειώνεται την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου.

Για μια ακόμη χρονιά τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και η Κρήτη είναι οι κύριοι προορισμοί των Βρετανών τουριστών για το καλοκαίρι του 2017.

Ο τουρισμός πάντως είναι από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το Brexit, όπως επισημαίνει η σχετική μελέτη από το Τμήμα Οικονομικών Αναλύσεων του ομίλου Eurobank. Η Eurobank εντοπίζει τρεις βασικούς κινδύνους σε σχέση με το Brexit που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τουριστικές ροές από τη χώρα:

-Το καθεστώς που θα συμφωνηθεί και θα διέπει την ταξιδιωτική βίζα για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει ώστε να μήν επηρεάσει την εισερχόμενη κίνηση από τη βρετανική αγορά.

– Τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αεροπορική Αγορά αφού, σε αντίθετη περίπτωση, τα μεταφορικά κόστη για τους αερομεταφορείς, που έχουν ως βάση τους τη Μεγάλη Βρετανία θα αυξηθούν σε συνακόλουθη αύξηση του κόστους για τα αεροπορικά ταξίδια στο εξωτερικό

  • Τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ τόσο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου όσο και την περίοδο μετά το Brexit. Για παράδειγμα, μετά το Brexit, η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα καταστήσει πιο ακριβό το ελληνικό τουριστικό προϊόν για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη μελέτη της Eurobank.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση