HomeΚΟΣΜΟΣΔημοψήφισμα στην Τουρκία: Υποψίες για νοθεία 2,5 εκατ. ψήφων

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Υποψίες για νοθεία 2,5 εκατ. ψήφων

Καταγγελίες για παρεμπόδιση παρατηρητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για υποψία ότι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, Αλέβ Κορούν.

Οι προσφυγές έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως έγιναν δεκτοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα. Η Κορούν εκτιμά πως η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα καταμέτρηση, όπως εξάλλου έχει ανακοινώσει, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Βαριές κατηγορίες για την νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγείρει σε σημερινές δηλώσεις του και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Ανω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο».

Ως παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Ο Σέναχ επισημαίνει στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν στο Μαρντίν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση