Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ από τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, τουλάχιστον όχι πριν δει ψηφισμένα τα μέτρα που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.
«Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με βάση τα τελευταία ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο στις Εαρινές του Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, κρατώντας τις αναλυτικές προβλέψεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και του Χρέους ως την αυριανή δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης Fiscal Monitor. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα το 2018 δεν θα είναι πάνω από 1,6%, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Όσον αφορά, δε, στα στοιχεία του 2016, το Ταμείο παραπέμπει στα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και στις ανακοινώσεις της Eurostat που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα και δείχνουν πλεόνασμα κοντά στο 4%.
Όσον αφορά στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ, το Ταμείο κατεβάζει αισθητά τον πήχη για φέτος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, αν και παραμένει πολύ πιο αισιόδοξο σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις εγχώριων και διεθνών αναλυτών. Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος η οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς 2,2% αντί 2,8%, ενώ για το 2018 προβλέπει ρυθμούς 2,7%. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι προβλέψεις του για φέτος στηρίζονται σε εκτίμηση “εκρηκτικών” ρυθμών για το τελευταίο τρίμηνο και συγκεκριμένα 4,2%, κάτι που προϋποθέτει όχι απλώς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια συνολική συμφωνία, αλλά και την απουσία κραδασμών στο διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022 κι αυτό το στοιχείο αν μη τι άλλο προβληματίζει εν όψει της νέας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους, καθώς όσο πιο χαμηλά μπαίνει ο πήχης του ΑΕΠ, τόσο μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα απαιτεί το Ταμείο από τους Ευρωπαίους.
Προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 21,9% αντί 21,3%, ενώ για το 2018 δεν προβλέπεται υποχώρηση της κάτω από τα επίπεδα του 21%, με δεδομένο ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική ανεργία έχει αποκτήσει δομικά στοιχεία κι ως εκ τούτου η αποκλιμάκωση της θα είναι βραδεία και μόνο υπό την προϋπόθεση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει στο 1,3% από το 0,6% του Οκτωβρίου, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 1,4%, με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2022.
iefimerida.gr